3,1 millió dollárért (690 millió forint) árvereztek el az Egyesült Államokban, egy rendkívül ritka, százéves amerikai ötcentest, amelyet korábban tévesen hamisnak véltek.

Százmilliós értéket találtak a törött autóban 1
Százmilliós értéket találtak a törött autóban 2

Százmilliós értéket találtak a törött autóban

Százmilliós értéket találtak a törött autóban 4
Fotó megosztása:
Százmilliós értéket találtak a törött autóban 5


A Chicago agglomerációjában található Schaumburgban csütörtökön árverésre bocsátott érmét egy balesetben összetört autóban találták, és eleinte hamisnak vélték. A jármű tulajdonosa életét vesztette és a pénzdarab évtizedekig hevert egy szekrényben, amíg felismerték igazi értékét. Az eladók – négy testvér – 2,5 millió dollárt reméltek érte.

A különleges ötcentesből, amely a világ egyik legdrágább érméjének számít, csak öt ismert. Az egyik még 2010-ben 3,73 millió dollárért kelt egy aukción.

Az egyik oldalán Libertas, a szabadság női megszemélyesítője fejét ábrázoló ötcentes a 19. és 20. század fordulóján volt forgalomban, 1883 és 1912 között verték. Bár 1913-ban már egy újabb tervezésű érme, az egyik oldalán egy indián portréját, a másikon egy amerikai bölényt ábrázoló ötcentes került forgalomba, néhányat – ismeretlen körülmények között, engedély nélkül – a régi ötcentesből is vertek 1913-as dátummal.

A ritkaságot egy lexingtoni (Kentucky) és egy Panama City-i (Florida) férfi közösen vásárolta meg.

Forrás: MTI