Kína először lelopta a sikeres modellek formáját, most pedig 15 rugóért megoldható a (szinte) teljes azonosság.
Bár semmilyen kínai híren nem szabad meglepődni, azért van olyan, amitől nagyot koppan az áll. A világ legnépesebb országa és a hamisítás, másolás, hát, nem állnak hadilábon egymással, de ezt tudtuk. 
Az autóiparban is szinte külön minisztériuma van a másolt modelleknek a vécéillatosító nevű Brilliance (azaz BMW-klón) márkától a BAIC Mercedes-stencilezésén át a BYD Lexus-kópiájáig. A jelenség akkor vesz igazán pikáns fordulatot, amikor a nagy, másolt világmárkák hivatalos partnerséget kötnek ezekkel a cégekkel… Hiába, a világ legnagyobb és legjobban fejlődő piacán még némi ctrl+c,ctrl+v is megengedhető – avagy megszoksz vagy megszöksz. 
Itt még Brilliance...

Itt még Brilliance…

De most újabb fejezetéhez érkezett a másolásmánia. A fenti kínai modellekhez márkásító szetteket lehet vásárolni, amelyek hűtőrácsot, márkajelet, feliratokat tartalmaznak. 15 000 forintnyi jüanért némi sufnibarkáccsal ki lehet cserélni pl. a Brilliance hűtőrácsát egyszerűen BMW-szerűre.

A kormányra mehet egy BMW-jel, hátra az X5 felirat, és már van is egy 92%-osan kinéző BMW-nk potom 4,5-4,6 millió forintért. Szépen beleülünk az Adios melegítőnkben, benyomjuk a Betales együttes CD-jét a Panasoanic lejátszóba, és máris mink vagyunk a királyok. Na jó, kiskirályok. Janik. Hülye vagy, egy eredeti BMW X5-ös 16,1 millióba is belekerül odaát, a hülyének is megéri.

...itt már majdnem BMW

…itt már majdnem BMW