Több mint egy napot vert rá a korábbi csúcstartókra Philip Young és Paul Brace, akik tíz nap, tizenhárom óra és huszonhárom perc alatt teljesítették a dél-afrikai Fokvárosból Londonba vezető, 16572 kilométeres utat.

Végig Afrikán egy kéthengeres Pandával 2


A páros február elsején indult útnak Afrika déli csúcsáról, hogy tizenhárom országhatáron és egy tengeren átkelve minden eddiginél gyorsabban érkezzen meg a brit fővárosba. Ahhoz, hogy tervük sikerülhessen, az előzetes kalkulációk szerint naponta ezerhatszáz kilométert kellett megtenniük, 65 km/óra átlagsebességgel. Egy nagy, modern terepjáróban ez aligha okozott volna problémát – de kihívást sem, ezért Young és Brace már megoldás után néztek.

Végül a Fiat Panda, és annak is 0,9 literes, kéthengeres változata mellett kötöttek ki. Autójuk gyakorlatilag szériaállapotú volt, csupán elengedhetetlen módosításokat végeztek el rajta: plusz üzemanyag-tartályt, két pótkereket kapott az autó, kartervédő burkolatot és erősebb rugókat építettek be, a motorhoz pedig magasabbról, a gépház legtetejéről vezetik a levegőt

A páros komolyan vette küldetésük non-stop jellegét, még éjszakára sem hagyták magára az autót, hanem a hátsó ülések helyén lefektetett, méretre vágott matracon aludtak. Beszámolójuk szerint semmi említésre méltó probléma nem merült fel az autóval.

Az út jótékonysági elemeként a szervezők adományokat gyűjtöttek egy tudatos gazdálkodást segítő, oktató tevékenységet folytató szervezet, a Farm Africa számára.