A Toyota 2009 és 2010 között mintegy nyolcmillió autót hívott vissza az Egyesült Államokban, miután a padlószőnyegbe beakadó gázpedál váratlan gyorsulást, és ezzel baleseteket, súlyos sérüléseket, sőt haláleseteket is okozott.

Még 2009-ben, Kaliforniában történt az a tragédia melyben utasok a baleset előtt felhívták a 911-et, mert autójuk – egy 2009-es Lexus ES 350-es – gázpedálja beragadt, és óránként 190 kilométeres sebességgel száguldott. A balesetben négy ember vesztette élet.

Az ügy kivizsgálása során kiderült, hogy a Toyota már eredetileg is alkalmazott a szőnyegei csúszását megakadályozó rögzítő füleket, azonban ha az eredeti szőnyegek fordítva lettek behelyezve, vagy ha azokat nem gyári szőnyegekkel pótolták, szerencsétlen esetben valóban a gázpedál beragadását okozhatták.

A visszahívási kampány keretein belül változtattak a szőnyegeken, a gázpedálok méretén, továbbá az újabb modellek padlólemezét már eleve úgy tervezik, hogy ne fordulhasson elő hasonló jellegű baleset.
 
Pár napja 17,35 millió dolláros összeget (3,8 milliárd forint) kellett kifizetnie a Toyotának hasonló jellegű visszahívási akciója miatt, mert az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Felügyelet (NHTSA) szerint nem tájékoztatták időben sem a hivatalos szervet, sem járműtulajdonosokat.

Forrás:MTI