Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 1
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 2

Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok

Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok

Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 16
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 17
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 18
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 19
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 20
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 21
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 22
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 23
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 24
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 25
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 26
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 27
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 28
Fotó megosztása:
Négyszer annyit dolgozunk egy liter benzinért, mint az osztrákok 29 Érdekes elemzést tett közzé az energiainfo.hu energetikai hírportál. Eszerint európai viszonylatban a benzin közel nem nálunk a legdrágább, viszont nálunk kell majdnem a legtöbbet dolgozni egy literért.

A 27 EU-tagállam ranglistáján Magyarország a 11. helyet foglalja el benzinár szempontjából a legolcsóbbtól legdrágábbig terjedő sorban; Romániában és Bulgáriában másfél euró alatt kapható a benzin literje, de Olaszországban 1,8 eurót kell adni érte. Furcsa viszont, hogy Ausztriában és Luxemburgban is olcsóbb az üzemanyag, mint itthon. Még furcsább, ha azt is számításba vesszük, hogy mennyi ideig kell dolgozni egy liter benzin áráért.

Szeptemberi adatok szerint az EU-ban Romániában és Bulgáriában a legalacsonyabb a nettó átlagkereset, 3,4 – 3,4 dolláros órabérrel – de rögtön utánuk mi következünk a sorban, 4,6 dollárral. Szlovákiában 6,9 dollárt kap kézhez egy óra munkáért az átlagpolgár, Ausztriában 17,8-at, Luxemburgban 27,6-ot.

A fenti adatok összevetése azt mutatja, hogy a magyarok beleszakadhatnak, míg egy liter benzin árát összelapátolják, míg a nyugat-európai jóléti államok pár perc alatt megkeresik azt a naftát. Csak a románok és a bulgárok kullognak mögöttünk ebben a statisztikában: ők 28 percnél is többet dolgoznak egy liter benzinért.

A magyarok számára átlagosan 24,55 perc munka hoz egy liter üzemanyagot. A lengyelek 19, a szlovákok 17 perc alatt keresik meg ennyi benzin árát. A portugálok 11,36, a spanyolok 7,24 perc munka béréért kapnak egy-egy liter benzint.

A franciák 6,17, az osztrákok 6,09 perc alatt keresik meg ezt a pénzt – a luxemburgiak pedig alacsony üzemanyagáruk és magas munkabérük miatt pedig akár benzinben is fürödhetnek: mindössze 3,71 perc ólombányászat, marketing-menedzserkedés vagy tanítás elegendő egy liter benzin árának zsebrevágásához.

A teljes elemzés itt olvasható.