A 2012-es Spanyol rali szombati programja
SS7 La Mussara 1 – 20,48 km
SS8 El Priorat 1  – 45,97 km
SS9 Riba – Roja d’Ebre 1  – 14,20 km
SS10 La Mussara 2  – 20,48 km
SS11 El Priorat 2  – 45,97 km
SS12 Riba – Roja d’Ebre 2  – 14,20 km

A saras-murvás pénteki szakaszokat követően szombaton már a megszokott, aszfaltos szakaszokon folytatódott a rali-világbajnokság spanyol futama. Olyan utakon, amelyek minősége zárt versenypályákhoz hasonlítható. Reggel még csapadéktól voltak csúszósak a pályák, de délutánra már szárazabb körülmények között hajthattak a résztvevők.

A pénteki káoszhoz legjobban alkalmazkodó, így a versenyt vezető Mads Ostberg nem tervezte, hogy felveheti a versenyt aszfalton Sebastien Loebbel, de az első szakaszon – amit Jari-Matti Latvala nyert – alig két másodpercet veszített addigi 27 másodperces előnyéből. Jól állt.

Ám a második szakaszon minden elromlott számára, túl nedves volt a pálya és nem működtek a gumijai (két keményebb és két lágyabb gumit használt átlós kombinációban), egy balos kanyarban lecsúszott az útról és egy percet veszített mire visszatért. Máris a harmadik helyen találta magát.

Délután azonban még tovább romlott a helyzete, a szervizparkban változtatott az autó beállításain, amitől gyakorlatilag vezethetetlenné vált a Fiesta RS WRC. Így előbb Mikko Hirvonen, majd Ott Tanak is megelőzte. Most úgy néz, ki hogy nem tudja tartani a bajnokságban harmadik helyét, ami a fő célja volt erre a versenyre. Ahhoz vernie kellene Jari-Matti Latvalát.


Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 1
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 2

Helyreállt a rend a Spanyol-ralin

Helyreállt a rend a Spanyol-ralin

Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 25
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 26
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 27
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 28
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 29
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 30
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 31
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 32
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 33
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 34
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 35
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 36
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 37
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 38
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 39
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 40
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 41
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 42
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 43
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 44
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 45
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 46
Fotó megosztása:
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 47 A finn viszont egészen jól ment ma, egy szakaszgyőzelem és több második idő is szerepelt a neve mellett, ám így sem volt elégedett, mert csak második a versenyben. “Hajtottam és támadtam, ahogy csak tudtam, de nem tudom elkapni” – mondta Loebről Latvala. “Nem vagyok csalódott, így mennek a dolgok. Ő egyszerűen fantasztikus aszfalton, tovább kell dolgoznom és tanulnom.”

És tényleg, Sebastien Loeb, aki az elmúlt hét évben megnyerte a Spanyol-ralit, szombaton begyújtotta a rakétákat. Két szakaszgyőzelemmel és négy második idővel bizonyította, hogy aszfalton nehéz felvenni vele a tempót. Miután Otsberg visszacsúszott már nem is kellett túlvállalnia magát, az élről irányított. Délelőtt nem változott Latvalával szembeni előnye (19 mp), de a délutáni három szakaszon félpercnyire hízott.

“Nagyon jól ment” – nyilatkozta Loeb a szombati napról. “Délutánra a keményebb keverékű gumit tettük az autóra, és a nedves foltok ellenére ez volt a jó választás. Néhány helyen a kanyar kijárata csúszós volt, de nagyon óvatos voltam, hogy Latvalát ellenőrzés alatt tartsam. Összességében elégedett vagyok az időeredményeimmel, megpróbálom megnyerni ezt a ralit.”
Helyreállt a rend a Spanyol-ralin 48 A Citroën másik versenyzője, Mikko Hirvonen a harmadik, 47,1 másodperc a hátránya Latvalához képest. Az aszfalt nem az ő terepe, pozícióját elsősorban Ostberg visszaesésének köszönheti. Holnap igyekeznie kell, hogy megtartsa helyét, mert a negyedik helyezett Ott Tanak veszélyes lehet rá.

Továbbra is remekel első WRC-s versenyén Hans Weijs, már ha a hatodik pozíciót nézzük. A mai időeredményei nemigen jogosítják erre a holland fiatalembert, a legjobbja is nyolcadik idő volt, de 14. is szerepel a neve mellett. Viszont van ellenpélda is, hiszen Dani Sordo két szakaszt is megnyert szombaton, de nem sokra megy vele, hiszen pénteki kiesése után ma visszaállva csak a 19. helyig jutott.

A pénteken kiesett ismertebb versenyzők közül Jevgenyij Novikov a nyolcadik, Petter Solberg a 14., Thierry Neuville a 15.helyig zárkózott fel. Továbbra is a top10-ben tanyázik az SWRC-mezőny két legjobbja, Craig Breen és P-G. Andresson.

A 2012-es Spanyol rali állása a szombati nap után (12/18 szakasz):

1. Sebastien Loeb     Citroën Total WRT DS3 WRC            3ó 16p 14,1mp M
2. Jari-Matti Latvala  Ford WRT Fiesta RS WRC                +27,0mp M
3. Mikko Hirvonen      Citroën Total WRT DS3 WRC           +1p 14,1mp M
4. Ott Tanak            M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC    +1p 28,8mp M
5. Mads Ostberg       Adapta WRT Fiesta RS WRC            +1p 31,4mp M
6. Han Weijs             Qatar WRT Citroën DS3 WRC          +9p 02,9mp M
7. Craig Breen           Ford Fiesta S2000                        +12p 26,2mp S
8. Jevgenyij Novikov   Ford Fiesta RS WRC                     +13p 25,1mp
9. Jarkko Nikara         Prodrive WRC Team MINI JCW WRC +13p 39,1mp
10. P-G. Andersson     Proton Satria Neo S2000               +15p 45,5mp S

M=konstruktőr, S= SWRC

A részletes eredményeket megtalálja erre a linkre kattintva.

Vasárnap hat szakasszal, 93,94 gyorsasági kilométerrel zárul a Spanyol-rali, s ezzel a 2012-es rali-világbajnokság.