Magyarország gazdasági növekedési lehetőségei a még világszerte húzóágazatnak számító autóiparban vannak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kuplunggyártással foglalkozó, szombathelyi LuK Savaria Kft. sajtolóautomatájának üzembe helyezési ünnepségén pénteken.


A kormányfő példaként említette a Mercedes kecskeméti beruházását és a szentgotthárdi Opel-gyárat. Az utóbbira utalva kijelentette: a nyugati határszélen komoly autóipari fellendülés van kibontakozóban, és “egy új autóipari háromszög sarokpontjai jönnek létre”. Lassan nem telik el hónap Magyarországon autóipari beruházás nélkül – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mindez egy olyan európai környezetben történik, amikor kontinensszerte gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el.
   
Orbán Viktor hangsúlyozta: a LuK Savaria Kft. új, gyártókapacitást növelő beruházása 2014-ig több mint 500 új munkahelyet teremt majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a világ minden negyedik új autóját a LuK csoport által gyártott kuplunggal szerelik fel. Ez világraszóló eredmény, a magyar-német gazdasági együttműködés eredménye – mondta, hozzáfűzve, hogy a válságból való kilábalás egyik fő pillére Európában szerinte éppen Németország és Közép-Európa együttműködése lesz.

Orbán az autóiparban hisz 3


A LuK 1997-ben kezdte meg működését a szombathelyi Claudius Ipari és Innovációs Parkban. Főbb tevékenységi köre a tengelykapcsolók, a tengelykapcsoló-rendszer alkatrészeinek gyártása. A társaság termékportfóliójába önutánállító kuplungok, duplakuplung-rendszerek és kéttömegű lendkerekek gyártása tartozik. A termékek csaknem 97 százaléka európai vevőkhöz kerül. A cég termékeit a BMV, Audi, Ford, Fiat, Peugeot, Mercedes, Isuzu, Opel és Hyundai autóiba építik be.

A cég árbevétele tavaly elérte a 460 millió eurót. Jelenleg 1850 munkavállalót foglalkoztatnak – közülük 44 tanuló -, ám a cél az, hogy a létszám 2014 végére elérje a 2500-at. A gyár további fejlesztési tervei között szerepel például egy helyi kutatás-fejlesztési osztály kiépítése.

Orbán az autóiparban hisz 4


A vállalat új, 20 ezer négyzetméteres, 3,7 milliárd forint összköltséggel épült csarnokában kialakítottak három aknát, és a helyiséget sajtolóautomaták mellett hőkezelő kemencék, valamint az ezekhez tartozó emulziós és hűtőberendezések elhelyezésére is használják. Az új, 3,3 milliárd forintból épült csarnok egymilliárd forintos támogatást kapott az Új Széchenyi Tervből.

A LuK Savaria Kft. a német Schaeffler csoporthoz tartozik, amely a LuK mellett az INA és a FAG cégek által fejlesztett és gyártott precíziós termékekkel a világ egyik élenjáró lineáristermék- és gördülőcsapágy-szállítója az ipar, az autóipar, a repülés és az űrhajózás területén. A globálisan tevékenykedő vállalatcsoport 2011-ben 10,7 milliárd eurós árbevételt ért el.
   
Hende Csaba honvédelmi miniszter – aki egyben Szombathely egyik egyéni országgyűlési képviselője – beszédében jelezte, hogy Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg városa, az itt működő vállalkozások és érdekképviseletek elhatározták, létrehozzák a nyugat-pannon járműipari és mechatronikai központot, amelynek nyomán a térség Magyarország harmadik nagy jármű- és gépipari, valamint elektronikai régiójává válhat Győr és Kecskemét mellett.

A kormány támogatja az elképzelést, mondta, hozzátéve, céljuk, hogy a térségben 25 ezer új munkahely jöjjön létre és legalább egymilliárd eurónyi új befektetést vonzzon a régió.

Forrás: MTI