Az Európai Bizottság új korlátok közé kívánja szorítani a bioüzemanyag mezőgazdasági termelését a klímavédelemre és az élelmiszerellátási biztonságra gyakorolt negatív hatása miatt.

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét

Az erdők kiírtása rontja a levegő minőségét


Günther Oettinger energiaügyi biztos és Connie Hedegaard klímavédelmi biztos szerdán benyújtott közös előterjesztésében az uniós klímavédelmi célok elérésében az élelmiszeripari alapanyagként is szolgáló növények üzemanyag-termelési célú termesztésének visszaszorítását javasolta.

Korábban az üzemanyag-felhasználásra az EU tízszázalékos megújuló energiaforrás-részarányt tűzött ki célul 2020-ra. Az új javaslat szerint ennek csak a fele, legfeljebb 5 százalékpont származhatna élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas növényi termékekből.

Az uniós biztosok egyúttal elvonnák a bioüzemanyag-termelés állami támogatását, mivel csak csekély mértékben járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez.

Az előterjesztés szerint bioüzemanyagot alapvetően csak hulladékból vagy algákból lehet majd előállítani, mivel ezek nem vesznek el termőterületet sem a mezőgazdaságtól, sem pedig ökológiailag fontos erdőktől vagy mocsárvidékektől. Sokan ugyanis ilyen területeken kezdtek hozzá a kifizetődő üzlethez, csökkentve a megtermelt élelmiszert, növelve annak árát, illetve az erdők esetében csökkentve a levegő minőségét javító területeket.

Forrás: MTI