A Confused.com honlap a Brake (Fék) közúti biztonsági szervezettel összefogva kétezer autóst kérdezett meg az autóban gyerek jelenlétére figyelmeztető Baby on board matricákról. A válaszadók felének van 16 évnél fiatalabb gyermeke.

Ha öntapadóst használ, akkor a karosszériára ragassza

Ha öntapadóst használ, akkor a karosszériára ragassza

Ha öntapadóst használ, akkor a karosszériára ragassza


A szülők 80 százaléka, akik kiragasztották a jelzést, úgy gondolja, ezzel növelték a biztonságot. A válaszadók 46 százaléka viszont balesetveszélyesnek tartja a matricát, mert rontja a kilátást, ha a hátsó ablakon van. Sőt, mint kiderült, a kutatásban résztvevő autósok 5 százalékának volt olyan balesete, amely amiatt következett be, hogy az említett matrica, illetve valami más az ablakra ragasztott dolog csökkentette a látómezőt.  

Arra is rávilágított a kutatás, hogy a szülők 46 százaléka attól függetlenül tette ki a matricát, hogy utazott-e a kocsiban gyerek, vagy sem, sőt 22 százaléknál mindig látható a jelzés. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb Baby on board jelzés egyszer használatos és csak kevés a tapadókorongos.

A honlap az eredmények összefoglalása során felhívja a figyelmet, hogy a Baby on board jelzést arra találták ki, hogy baleset esetén a helyszínre érkező mentősök tudják, gyerek is lehetett az autóban (esetleg kirepült), tehát az autó környékén is kutatnak utána. Ezért amikor nem utazik gyerek a kocsiban, jobb nem használni a figyelmeztetést.

Ugyanakkor, ha már felragasztjuk, akkor inkább a karosszériára és ne az ablakra, hogy ne rontsa a kilátást. A szakértők hangsúlyozzák, ez igaz minden más jelzésre, játékra is.