Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a körülményekre – figyelmeztet a rendőrség.


Nem érdemes megvárni a telet, a gépjárműveket ajánlatos már októberben átnézni. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Ezek mellett szükséges a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék illetve a páramentesítő. Már most bekészíthetjük a jégkaparót és a jégoldó sprayt.

Esős időben gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása, a pára, a köd pedig erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. A párásodást ablaknyitással, fűtéssel, a klíma használatával, illetve száraz törlőruhák használatával szüntethetjük meg.

Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban a lámpákat.

Készüljön fel az őszi autózásra! 3


A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli gumikkal lerövidül a fékút. A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel érdemes ellenőrizni, mert ez az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát is befolyásolja.

Ködben, a szitáló esőben, nyálkás utakon nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni forgalommentes úton, illetve vezetéstechnikai pályákon.

Esős, latyakos időben a gyalogos jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé léphet.

Forrás: Police.hu