A 2012 Francia-rali pénteki programja:

SS2 Hohlandsbourg – Firstplan 1 – 28,67 km
SS3 Vallée de Munster 1 – 22,16 km
SS4 Soultzeren – Pays Welche 1 – 19,93 km
SS5 Hohlandsbourg – Firstplan 2 – 28,67 km
SS6 Vallée de Munster 2 – 22,16 km
SS7 Soultzeren – Pays Welche 2 – 19,93 km
SS8 Mulhouse – 4,65 km

Két körben három szakasz és egy városi szuperspeciál várt a rali-világbajnokság tizenegyedik futamának résztvevőire pénteken. A csütörtökön esett csapadék miatt a délelőtti körben néhol nedves részek tették trükkössé a Francia-rali pályáit, míg délután a kanyarokba felhordott homok és sár miatt váltak csúszóssá a már kiszáradt pályák. Sebastien Loeb kemény keverékű gumikat rakatott autójára és két lágyat vitt magával, amelyeket használt, amikor szükség volt rá, mások viszont teljes lágy szettel próbálkoztak.

Nem tudni, hogy a jó gumiválasztásnak köszönhető-e, vagy attól függetlenül is így alakult volna, de Loeb már pénteki első szakaszon átvette a vezetést, miután leggyorsabbként hajtott. A Citroën versenyzője a második szakaszon sem talált legyőzőre, sőt a nap folyamán további két szakaszon is abszolút legjobb időt repesztett.

A kilencedik bajnoki címére hajtó francia a nap végére 13,1 másodperces előnyt autózott össze Alsace régió útjain. “Jó nap volt, teljesen hiba nélkül” – nyilatkozta Loeb. “Jól választottunk gumit, de nagy menet volt, mert Jari keményen hajtott.”


Loeb diktál otthon 2 Loeb első számú ellenfele a Ford versenyzője Jari-Matti Latvala. A finn volt az egyetlen, aki még szakaszt tudott nyerni pénteken, nem is egyet, hármat. Keményen hajtott, de egyelőre annyira tellett erejéből, hogy közel maradjon ellenfeléhez. Ám Latvala szerint így is pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtja jelenleg aszfalton. “Egy kicsit még hullámzóan megyünk, nem olyan egyenletesen, mint szeretnénk. De még mindig meccsben vagyunk és megyünk tovább.”

Vele ellentétben Loeb hozza a formáját, hiszen Latvala szakaszgyőzelmei idején is csak a második helyig szorult hátra. Fantasztikusan kiegyensúlyozott. Kilencedik világbajnoki címéhez elég ha, csapattársa, Mikko Hirvonen előtt marad, ami egyelőre áll is, hiszen ő a harmadik.

A finn önmagához képest jól megy aszfalton, hiszen dobogós és lemaradása is csak félpercnyi. Ugyanakkor közel sem nyugodhat meg, hiszen Petter Solberg délután sokat gyorsult és csupán 0,7 másodperccel marad el ellenfelétől.
Loeb diktál otthon 3 Dani Sordo nem tudta megismételni tavalyi tempóját, a MINI beállításaival és fékproblémákkal is küzdött a spanyol, aki jelenleg csak ötödik. Thiery Neuville a hatodik, a Citroën Junior versenyzője délelőtt remekül teljesített és a negyedik helyig lépegetett előre, de délután hibázott, megpördült, és újra visszacsúszott.  

Mads Ostberg, Ott Tanak, Jevgenyij Novikov kerültek még a legjobb tíz közé, amelyet az első WRC-s világbajnoki futamán induló Sebastien Chardonnet egészít ki. Olyan tapasztalt versenyzőket előz meg, mint Chris Atkinson vagy Martin Prokop.

A Le Mans-i győztes Romain Dumas és a WTCC bajnok Yvan Muller egyaránt MINI WRC-vel indul és a versenyen is egymásra találtak, a 19., illetve a 20. helyen autóznak.

A 2012-es Francia-rali állása (8/22 szakasz):

1. Sebastien Loeb          Citroën Total WRT DS3 WRC           1 ó 17 p 32,6 mp M
2. Jari-Matti Latvala        Ford WRT Fiesta RS WRC              +13,1 mp M
3. Mikko Hirvonen           Citroën Total WRT DS3 WRC           +32,6 mp M
4. Petter Solberg            Ford WRT Fiesta RS WRC               +33,3 mp M
5. Dani Sordo                 Prodrive MINI JCW  WRC                +48,8 mp
6. Thierry Neuville           Citroën Junior WRT DS3 WRC          +55,4 mp M
7. Mads Ostberg             Adapta WRT Fiesta RS WRC           +1 p 0,3 mp M
8. Ott Tanak                  M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   +1 p 22,4 mp M
9. Jevgenyij Novikov        M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   +1 p 35,9 mp M
10. Sebastien Chardonnet FFSA Citroën WRT DS3 WRC          +2 p 51,0 mp

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre!

M= konstruktőr

Szombaton nyolc szakasszal folytatódik a Francia-rali.