A nyolcszoros világbajnok Sebastien Loeb a múlt héten jelentette be, hogy 2013-ban már nem vesz részt teljesen a rali-világbajnokságon. Az évadnyitó Monte-Carlo-ralin elindul, de az után semmi sem biztos. A Citroën versenyzője néhány számára vagy csapata számára fontos versenyen áll már csak rajthoz, 4-5 versenyt tervez.    

A rali történetének legsikeresebb versenyzője bejelentésének a rajongók mellett az ellenfelek sem örültek. Korábbi csapattársa, Sebastien Ogier is szeretné, ha teljes idényben folytatná, hogy megmérkőzhessen vele, amikor 2013-ban már a Polo R WRC-vel újra a csúcskategóriában versenyez.

“Mindenki azt akarja, hogy folytassa, hiszen ő teszi számunkra érdekessé a bajnokságot, ő hajt minket a csúcs felé” – mondta a wrc.com-nak Ogier, aki egy-egy versenyen már képes volt legyőzni Loeböt. “Fantasztikus pilóta és valóban úgy akartunk versenyezni, hogy még ő is itt van”


Hasonló okok miatt szeretné a Ford csapatfőnöke, Malcolm Wilson is, ha maradna a francia. “Nincsenek szavaim rá, hogy leírjam, hogy mennyire jó, nem akarom, hogy abbahagyja, mert mindig is az volt a célom, hogy őt legyőzzük. Nagyjából nyolc bajnoki cím megszerzésében akadályozott meg minket, szóval úgy akarom legyőzni, hogy még mindig versenyez.”

Jelenlegi csapattársa, Mikko Hirvonen 2009-ben és 2011-ben is – még Forddal – az utolsó versenyen veszített a bajnoki pontversenyben Loeb ellenében és idén is várhatóan másodikként zár mögötte. “A legnagyobb erőssége az egyenletessége. Lehetsz gyorsabb nála, de nincsen egyetlen szakasz sem, ahol két-három másodpercet veszítene. Ennyire következetes.”

Azért az eredményei sem elhanyagolhatók, 161 vb-futamon indult eddig, amelyek közül 74-et nyert meg. Nem igen akad, aki hasonló mutatóval bírna.

Sebastien Loeb és ellenfelei az éppen zajló Francia-rali versenyeznek, ahol a citroënes megszerezheti kilencedik bajnoki címét, ehhez igazából nyernie sem kell, elég csapattársa, Mikko Hirvonen előtt végeznie. Loeb jövőre már új karrierje építésével is foglalkozik, a tervek szerint ugyanis 2014/2015 környékén a Citroën beszállna a WTCC-be.