A halálos balesetek felénél bódult a sofőr 2 Gyakori az alkohol és a drog a halálos balesetek hátterében az Egyesült Államokban. Az Addiction című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz az USA 14 államának közlekedésbiztonsági adatait elemezték.

Leggyakrabban az éjszaka vezetők fogyasztottak alkoholt, marihuánát vagy más illegális, illetve receptre kapható szert, melyeket a halálos balesetet követő toxikológiai vizsgálat mutatott ki a szervezetükben.

“Az Egyesült Államokban a halálos balesetet elszenvedett vezetők több mint fele alkoholt vagy más szereket fogyasztott, közel 20 százalékuk pedig kettő vagy többféle szert” – írta Joanne Brady kutatásvezető, a Columbia Egyetem munkatársa tanulmányában.

2005 és 2009 között összesen 20 150 halálos sérülés történt a vizsgálatba bevont államokban, az érintett sofőrök 57 százalékánál mutattak ki egyféle szert, minden ötödik halálos balesetet elszenvedett ember szervezetében pedig többféle szert is találtak. A leggyakrabban használt szer az alkohol volt, ezt követte a marihuána és a stimulánsok, köztük az amfetaminok.

A halálos balesetet elszenvedett sofőrök közül a férfiaknál hatvan százalék felett volt a szerhasználat, míg az életüket vesztett nőknél ez az arány alacsonyabb, kevesebb mint ötven százalék volt. Az afroamerikaiak és a fehérek tesztje körülbelül ugyanolyan arányban bizonyult pozitívnak, az ázsiaiak jóval kisebb arányban használtak szert, míg az őslakos amerikaiak az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben.

Forrás: MTI