Sebastien Loeb volt a leggyorsabb a Német-rali csütörtöki szabadedzésén. A Citroën versenyzője, aki eddig nyolc alkalommal nyerte meg a versenyt 2 perc 25,2 másodperc alatt teljesítette a 4,55 kilométeres szakaszt. A rali-világbajnokság nyolcadik versenyén, a szervizparktól nyolc kilométerre délre, Kommlingen falu környékén próbálgathatták a technikát a versenyzők. 
Loeb 0,8 másodperccel gyorsabban végzett, mint a mögött második leggyorsabb, akiből mindjárt kettő is akadt, miután Mads Ostberg és Jari-Matti Latvala azonos idővel került a második helyre.  Ez különösen Odsbarg esetében meglepő, hiszen a norvég elsősorban murván szokott brillírozni. Latvala tempója nem meglepetés, a tavalyi évben egyre jobban ment szilárd talajon is. 

A Ford másik versenyzője Petter Solberg végzett a negyedik legjobb idővel, megelőzve a Citroën Junior csapat versenyzőjét Thiery Neuville-t. Mikko Hirvonen a másik gyári Citroënnel a hatodik, míg az aszfaltspecialistának számító Dani Sordo a MINI John Cooper Works WRC-vel csak a hetedik időt érte el. 
A legjobb tízbe még Ott Tanak, Jevgenyij Novikov és az Armindo Araujo helyére érkezett Chris Atkinson fért be. 
A Német-rali aszfaltos verseny, így az időeredményt nem használják fel. Murva versenyeken időmérőként alkalmazzák, amely az első nap rajtsorrendjéről dönt. A verseny pénteken kezdődik, hat szakasz és 137,84 gyorsasági kilométer vár a mezőnyre.   
A 2012-es Német-rali szabadedzés eredmény:
1. Sebastien Loeb,    Citroën Total WRT DS3 WRC      2p 25.2mp M
2. Jari-Matti Latvala,  Ford WRT Fiesta RS WRC              2p 26.0mp M
= Mads Ostberg,       Adapta WRT Fiesta RS WRC      2p 26.0mp 
4. Petter Solberg,      Ford WRT Fiesta RS WRC              2p 26.3mp M
5. Thierry Neuville,     Citroën Junior WRT DS3 WRC      2p 26.4mp M
6. Mikko Hirvonen,      Citroën Total WRT DS3 WRC      2p 26.6mp M
7. Dani Sordo,           Prodrive WRC Team MINI JCW         2p 26.9mp
8. Ott Tanak,      M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   2p 27.7mp M
9. Evgeny Novikov,     M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC   2p 27.8mp M
10. Chris Atkinson,     MINI Team Portugal JCW  WRC        2p 28.6mp