A 2012-es Finn-rali pénteki programja:
SS4 Urria 12.75 Km
SS5 Jukojärvi 22.29 Km
Szerviz (Paviljonki) 30 min. 
SS6 Mökkiperä 1 11.38 Km
SS7 Palsankylä 1 13.92 Km
SS8 Lankamaa 1 23.06 Km
Szerviz (Paviljonki) 30 min
SS9 Mökkiperä 2 11.38 Km
SS10 Palsankylä 2 13.92 Km
SS11 Lankamaa 2 23.06 Km
SS12 Super Special Killeri 2.06 Km
Szerviz (Paviljonki) 45 min.
12 szakasz és 163 versenykilométer után mindössze öt másodperc választja el Sebastien Loeböt és Mikko Hirvonent a rali-világbajnokság finn versenyén. A Citroën két versenyzője izgalmas csatát vívott pénteken a verseny második napján. Mindketten odatették magukat, láthatóan győzni akarnak.
A pénteki kilenc szakaszból az utolsó előttit leszámítva, mindegyiken a két citroënes valamelyike volt a leggyorsabb. Loeb és Hirvonen is négy-négy szakaszt nyert meg. Loeb autójában volt egy kis gond a hátsó differenciálművel, de az eredményeket látva ez alig lassította. Hirvonen az utolsó előtti szakaszra három másodpercre megközelítette ellenfelét, de az utolsó, rövidke szakaszon két másodpercet veszített. 
“Hosszú lesz a holnapi nap, meglátjuk, mit tehetünk. Harcolnunk kell, de korrekten kell tennünk. Kemény küzdelem lesz” – mondta Loeb, aki harmadik finn győzelmére hajt.  

“Nagyon keményen küzdöttem és Sebastien is ugyanígy tett” – értékelt Hirvonen. “Nem tudtuk megelőzni, de lépésről lépésre csökkentettem a különbséget. Holnap nagy csata lesz, magabiztos vagyok.”
A citroënes versenyzők mögött a másik gyári csapat a Ford versenyzői szerepelnek az eredménylistán. Húsz másodperces lemaradásuk nem tűnik soknak, de Solberg 11. szakaszon elért abszolút idejét leszámítva nem tudtak a Citroënek elé kerülni, a nélkül pedig nehéz versenyt nyerni. Ráadásul saját bevallásuk szerint sem elég gyorsak.  
“Mindössze egyszer hibáztam, de az időnk nincs ott, és semmit sem tehetek” – mondta Latvala. “Bármi megtörténhet még, de nem tudok ennél gyorsabb lenni sehol.”

Petter Solberg a negyedik, megelőzve honfitársát, a szintén norvég Mads Ostberget, aki délelőtt beállítási problémákkal küzdött, délután viszont a versenyautó fékével volt gond. Ostberg szoros csatát vívott Thiery Neuville-el, mindaddig, amíg a Citroën junior versenyzője az utolsó előtti szakaszon félreértett egy utasítást a navigátorától és felborult autójával.  
Ott Tanak a hatodik azt követően, hogy délután nagyon óvatosan autózott. A kilencedik szakasz után ugyanis elhasználta egyetlen pótkerekét, így a maradék hármon a nélkül kellett versenyeznie. A Top10-et Jari Ketomaa, Matti Ratanen, Martin Prokop és Ken Block teszi teljessé.
“Imádtam a szakaszokat, amikor másodjára mentünk rajtuk” – mondta a Gymkhana sztár, akik akkor került Sebastien Ogier elé, amikor a VW versenyzője a jobb első futómű hiba miatt kénytelen volt visszavenni a tempóból. “Megbizonyosodtam az itiner helyességéről és miután a mérnököm nagyinak csúfolt a délelőtti lassú tempóm miatt, tudtam, délután többet kell nyújtanom. 
Több neves versenyzőnek is volt gondja pénteken. Chris Attkinsonnak reggel óta küzdött az átbeszélővel, több percet veszítetett, amikor egy félreértett információ nyomán a nyolcadik szakaszon lecsúszott az útról és fennakadt egy farönkön. Ám kiesését nem ez okozta, hanem amikor eltalált egy nagy követ a kilencedik szakaszon és meghibásodott a jobb első futómű a Citroën DS3 WRC-ben. 
Jevgenyij Novikov kétszer is felborult a második szakaszon. Bár komoly külső változások történtek a Fiesta WRC-n, az orosz tudta folytatni a versenyt. Igaz a 75.helyről kell felzárkóznia. Navigátora, Deni Giraudet a nap hátralévő részét fájós háta ápolásával töltötte, amit még az első szakaszon történt durva landoláskor ütött meg.

A 2012-es Finn-Rali állás a pénteki nap után (12/18 szakasz):

1. Sebastien Loeb     Citroën Total WRT DS3 WRC      1óra 20perc 30.4másodperc M
2. Mikko Hirvonen     Citroën Total WRT DS3 WRC +5.0mp M
3. Jari-Matti Latvala  Ford WRT Fiesta RS WRC         +20.3mp M
4. Petter Solberg     Ford WRT Fiesta RS WRC         +21.4mp M
5. Mads Ostberg     Adapta WRT Fiesta RS WRC +47.7mp M
6. Ott Tanak     M-Sport WRT Fiesta RS WRC +1p 36.4mp M
7. Jari Ketomaa     Ford Fiesta RS WRC                 +2p 28.3mp
8. Matti Rantanen     Ford Fiesta RS WRC                  +2p 47.4mp
9. Martin Prokop       Ford Fiesta RS WRC                 +3p 18.4mp
10. Ken Block    Monster WRT Fiesta RS WRC+4p 47.0mp
M=konsturktőr
A részletes eredményekért kattintson erre a linkre
A Finn-rali szombaton folytatódik. A verseny zárónapja, egyben a leghosszabb is lesz, a hat gyorsasági szakasz összesen 139,8 kilométert tesz ki, az utolsó szakaszt külön pontokért teljesítik a versenyzők.