Már nem meglepő, ha sportkocsit állít az autóparkjába a rendőrség, valahogy tartani kell a tempót a jól motorizált száguldókkal. A portugál egyenruhások viszont ezúttal elektromos autókkal is őrzik a rendet.


A rendőrautóvá átalakított nyolc darab Nissan Leafet a portugál PSP (Polícia de Segurança Pública) kapta, amely a nagy városi területek rendőri biztosításáért felel a déli országban. A nulla károsanyag-kibocsátású autókat elsősorban a Biztonságos iskola elnevezésű programban használják majd, de bármikor bevethetők más rendőri feladatok ellátására is.

Azért választotta a PSP a Nissan Leafet következő járművének, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát. A jövőben további villanyautók beszerzésével alakítanák a PSP 5000 autós flottáját.

2010-es bemutatása óta több mint 32 ezret adtak el a Nissan Leafből. Az autót 109 lóerőt, illetve 280 Nm nyomatékot produkáló villanymotor mozgatja, végsebessége 145 km/óra. Lítiumion akkumulátorait nyolc óra alatt lehet üres állapotból teljesen feltölteni. Egy töltéssel 170 kilométert képes megtenni, miközben száz kilométerre vetítve mindössze kb. 600 forintnyi elektromos energiát igényel.