Az állásfoglalás készítői szerint “az Európai Parlament támogatja, hogy minden autós rendelkezésére álljon az e-segélyhívó, mivel azok önkéntes alapon történő bevezetése eredménytelen volt. Ezért azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy amint lehet, nyújtson be jogszabályjavaslatot arról, hogy 2015-ig minden uniós tagállamban tegyék kötelezővé az ilyen készülék használatát az új autókban.”

Jelenleg csak a személyautók 0,7 százalékában van ilyen készülék, pedig a képviselők szerint a szolgáltatáshoz szükséges technológia rendelkezésre áll és a beszerelés kevesebb mint 100 euróba kerül.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden megszavazott jelentés vitájában Gurmai Zita (MSZP) kiemelte, hogy a becslések szerint a gyors segítségnek köszönhetően évente 2500 élet lenne megmenthető az Unióban. A képviselő szerint szükség van a kötelező erejű európai uniós fellépésre, mert a már több mint tíz éve elérhető technológiát jelenleg csak néhány országban, és főként luxusautókban használják, magáncélú hálózatokon keresztül. “Az emberéleteket mentő, gyors segítségnek mindenki számára elérhetővé kell válnia – függetlenül attól, hogy az EU melyik tagállamában tartózkodunk” – fogalmazott a magyar politikus.

Forrás: MTI