Több mint kétmilliárd forintértékben hajt végre fejlesztést a veszprémi Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. Pénteken átadtak egy új gyártócsarnokot, és letették az alapkövét az év végén elkészülő kutatás-fejlesztési központnak.

 Az új, 3600 négyzetméteres csarnok és a hozzá kapcsolódó technológia 1,7 milliárd forintos beruházás keretében épült, amely a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) forrásából 30 százalékos támogatást nyert. A cég vállalta, hogy 25 új munkahelyet hoz létre. A kutatás-fejlesztési központot 600-700 millió forintos beruházással, ugyancsak 30 százalékos állami támogatással hozzák létre.

Fonyódi Levente, a 100 százalékban francia tulajdonban lévő kft. gyárigazgatója elmondta: az elektronikai vezérlőegységeket előállító üzemben most 76 gyártósor üzemel, ezek bővítése a cél. Az elmúlt egy év alatt folyamatosan bővítették a létszámot, kétszáz embert vettek fel. A jelenlegi több mint 1100 fős alkalmazotti létszám további bővítését is tervezik, ha a gazdasági környezet megfelelőnek bizonyul.

Ismertette: a kutatás-fejlesztési központ 1500 négyzetméteres lesz, kiegészíti a meglévő, ezer négyzetméteres kutatás-fejlesztési csarnokot, ahol mintegy százan dolgoznak. Az új központ novemberre készül el, s további száz embernek biztosítanak itt munkát.  A kft. árbevétele tavaly elérte a 185 millió eurót.

Jacques Aschenbroich, a francia Valeo vállalatcsoport vezérigazgatója arról számolt be, hogy a világ egyik legnagyobb független autóipari beszállítójaként számon tartott csoport az elmúlt három évben megduplázta forgalmát. Az idén az első negyedévben a nehéz gazdasági környezetben világviszonylatban 24, európai viszonylatban 2 százalékos növekedést ért el. Elmondta, hogy a vállalat új piacokat keres Kelet-Európában és Ázsiában.

Forrás: MTI