156 millió svájci frank, azaz 38,9 milliárd forintos büntetést szabott a svájci versenyhivatal a BMW-re, mert az az álláspontjuk szerint megpróbálta megakadályozni, hogy a svájci lakosok hazájukon kívül vásároljanak a bajor cég autóiból.

A svájci frank megerősödése arra ösztönözte az alpesi ország lakóit, hogy a hazai áraknál jutányosabban vásároljanak euróban Németországban, Franciaországban, Olaszországban stb. Ez viszont állítólag drasztikus visszaesést hozott az autókereskedőknek Svájcban.

A versenyhivatal információi szerint a BMW 2010-től arra szólította fel az Európai Gazdasági Térség (27 állam) kereskedéseit, hogy korlátozzák a svájci ügyfelek kiszolgálását. Ez pedig gátolja a szabad versenyt és az áruk szabad áramlásának követelményét is semmibe veszi.

2010 végén Svájcban, a BMW 5-ös Limousine-t 62 200 svájci franktól (15,5 millió forint) lehetett megvenni, ugyanannak az autónak az ára Németországban 41 900 euró (12,5 millió forint) volt.

A BMW jelezte, hogy bár egy hónapja lenne megfontolni a fellebbezést, nem várnak, azonnal magasabb szintű hatósághoz fordulnak. “Kategorikusan elutasítjuk a vádakat, az érvelést és a bírság összegét” – mondta a cég szóvivője, hozzátéve, hogy a BMW betartja a szabályokat, amelyek Svájcra és az Európai Gazdasági Térségre vonatkoznak.