Petter Solberg érte el a legjobb időt a rali-világbajnokság hatodik versenye, a Görög-rali ma délelőtti időmérő edzésén. Eredményének megfelelően a Ford versenyzője lesz az első, aki rajthelyet választhat magának a futam első versenynapjára.

A norvég pilóta a 4 perc 11,976 másodperc alatt teljesítette a 6,29 kilométeres szakaszt, amelyet a Görög-ralin megszokott forróság és por helyett eső áztatott kezdetben. A nyomvonalat azonban hamar felszárították az autók.


“Jó elsőnek lenni, nagyon fontos” – mondta Solberg. “Az autó remekül működött, erősek lehetünk ezen a versenyen. Magabiztos vagyok és azt gondolom, hogy hátulról fogok rajtolni, hiszen még ha esik is, amikor eláll, nagyon gyorsan felszárad. A legjobb választás hátulról indulni, ez biztos.”

A Ford reményeit a másik versenyzőjük, Jari-Matti Latvala eredménye fokozza, hiszen a finn végzett a második legjobb idővel (4:12,074). Latvala eredménye valamelyest jelzi, hogy a törött kulcscsontja miatt kihagyott Argentin-rali nem okozott nagy kiesést neki.

“Az egyik kanyarban azt hittem, egyesben van a váltó, de kettesben volt és véletlenül húztam egy hármast” – mondta a finn. “A motor lefulladt egy pillanatra, de hamar visszatért. Néhány tizedet veszíthettünk. Jó volt újra visszaülni az autóba a hosszú kihagyás után” 

Az elmúlt 11 évben hétszer nyert Görögországban a Ford, idén szeretnék folytatni a sikert.

A két Ford mögött a címvédő Sebastien Loeb végzett a harmadik helyen, megelőzve az M-Sport versenyzőjét, Jevgenyij Novikovot és saját csapattársát, Mikko Hirvonent. Loeb egyértelműen győzelemre tör Görögországban a tavalyi második helyezését követően. Egy  megpördülést követően a hatodik helyig jutott a Citroën junior versenyzője, Thierry Neuville.  

Másoknak is volt kalandjuk, Nasszer Al-Attijah bal első defekttel teljesítette a pályát, Martin Prokop pedig épphogy elkerülte a kiesést, miután lecsúszott az útról és nagy sebességgel eltalált egy sziklát.

A 2012-es Görög-rali időmérő edzésének eredménye (élmezőny):

1. P. Solberg – 4:11,976
2. J-M. Latvala – 4:12,074
3. S. Loeb – 4:12,702
4. J. Novikov – 4:13,018
5. M. Hirvonen 4:14,0
6. T. Neuville – 4:16,2
7. M. Ostberg – 4:17,3

Életképek a szervizparkból: