Újabb, bűnözési térképpel bővítette Otthontérképét az FHB. A lakásbetörések megoszlása mellett immár a budapesti autólopások megoszlását kerületi szinten bemutató térkép is elérhető


A honlap azért jött létre , hogy segítsen megtalálni a megfelelő lakást, csak ki kell választani, hogy mely kerületről és azon belül mely városrészről szeretnénk több információt megtudni, melynek hatására a városrész-specifikus adatok is elérhetővé válnak: ingatlanpiaci áttekintés számokban, térképek és egy szöveges jellemzés a környékről. Immár azonban az autólopási valószínűségről is tájékozódhatunk.

A térkép a Belügyminisztérium 2007-2011 évre közölt, “jármű önkényes elvétele” tényállással rögzített adatai alapján készült. A gépjármű-eltűnések számát a gépkocsi-állományhoz viszonyítja a térkép.

Az utóbbi öt év adatai szerint Budapesten évente átlagosan 776 autót loptak el, azaz évente minden 750. autónak kélt lába. Budapesten az utóbbi öt évből az autólopásokat tekintve 2010 volt a legrosszabb év: összesen 896 autó ellopását jelentették be. Szintén 2010-ben tűnt el a legtöbb autó egyetlen kerületből: a XIII. kerületből ekkor 142 személygépkocsit tulajdonítottak el.

A személygépkocsik eltűnését a gépkocsi-állományhoz viszonyítva kimutatható, hogy a közelmúltban mekkora volt az autólopás esélye az egyes kerületekben. Az Otthontérkép legújabb kiegészítése megerősíti, hogy azok a kerületek a legveszélyesebbek a négykerekűek számára, ahol viszonylag kicsi az éjszakai forgalom és sok a közterületen parkoló autó (XXIII., XX., XIX. kerület). A szintén kertvárosias, de magasabb jövedelmű lakosok által lakott budai és zuglói részeken a tulajdonosok inkább megengedhetik, hogy zárt parkolóhelyet biztosítsanak nagyobb értékű autóiknak.

Az adatok területi megoszlását évek szerint is áttekintve kiderül, az utóbbi öt év alatt a VIII. kerületben sikerült a legnagyobb mértékben leszorítani az autólopások számát.