A 2012-es Portugál-rali szombati programja:

SS11 Almodôvar 1 26,22km
SS12 Vascao 1 25,29km
SS13 Loulé 1 22,57km
Szerviz
SS14 Almodôvar 2 26,22km
SS15 Vascao 2 25,29km
SS16 Loulé 2 22,57km
Szerviz

A verseny leghosszabb napja, összesen 148,16 kilométernyi gyorsasági szakasz várt a 2012-es Portugál-rali mezőnyére szombaton. Továbbra is vizes, de az eső elálltával felszáradó pályákon zajlott a verseny.

Mikko Hirvonen őrzi vezető helyét, a Citroën versenyzője gyakorlatilag nulla kockázatot vállalva, lassan teljesítette a mai szakaszokat. Legjobb eredménye egy harmadik volt, de a hat szakaszból háromszor csak ötödik időt autózott. Tehette, hiszen így egy perc fölé növelte előnyét, ez a tempó is elég volt az ellenfelekkel szemben.


Hirvonen első citroënes győzelmére hajt 2 A második helyen álló Mads Ostberg és a harmadik Jevgenyij Novikov szerettek volna közelebb kerülni Hirvonenhez, de az egyre száradó pályákon már nem tudtak kockázatos helyzeteket bevállalni, mint korábban a nagyon vizes részeken, így az időkülönbségek sem voltak nagyok. Ráadásul a motortérbe jutó víz miatt gyújtásproblémáik is voltak. Ostberg az utolsó szakaszon még le is lassított, mert furcsa hangokat hallott, de kiderült hogy csak a kartervédője szakadt le.

Hirvonen helyzetét segítette, hogy szombaton azok a pilóták voltak a leggyorsabbak, akik már korábban kiesetek és csak időbüntetéssel a “mezőny végére” visszaállva folytathatták, esélytelen helyzetben. Dani Sordo (MINI) nyerte az első és az utolsó szakaszt, míg Petter Solberg (Ford) a közte lévő négy gyorsaságin hozta el az elsőséget. Sordo az összetettben a tizenkettedik, Solberg pedig az ötödik.
Hirvonen első citroënes győzelmére hajt 3 Sordónak izgalmas kalandja volt a 14. szakaszon, az autóba dőlt a kipufogófüst, ezért a jobboldali ablakot kiszedte, hogy ő és navigátora kapjanak levegőt. Nem épp ideális helyzet a versenyzéshez.

A Ford norvég versenyzője, aki tegnap csúszott le az útról és esett ki, ma a 13. helyről a 4-ig zárkózott fel, de az utolsó szakasz előtt elment a szervórásegítés az autójában, így Nasszer Al-Attijah visszaelőzte. A katari 16,4 másodperccel áll előtte, így Solberg holnap vélhetően megpróbálja visszaszerezni a negyedik helyét.

Jari-Matti Latvala, a Ford másik versenyzője is visszaállt a pénteki kiesését követően. Felvette a tempót és második-harmadik időket autózott, de a 14. szakaszon addigi munkája semmissé vált, amikor üzemanyag-befecskendezési problémák jelentkeztek a Fiesta WRC-ben. A finn ismét a 16. helyen találta magát, lemaradása már több mint 22 perc.
Hirvonen első citroënes győzelmére hajt 4
A Volkswagen Motorsport versenyzője, Sebastien Ogier ismét bizonyítja képességeit, hiszen többek között hét WRC-t is megelőzve az abszolút nyolcadik helyen autózik az S2000-es Škoda Fabiával.

Holnap további hat szakasz és 115 versenykilométer vár a mezőnyre, így még bármi megtörténhet. Hirvonen sem tette zsebre még az első helyért járó kupát, aggódik az eső miatt. Az első három nap elhasználta a lágy abroncsokat, holnapra már nem maradt neki, csak kemény. Ostberg és Novikov viszont reménykednek, hogy a zárónapon újra esik az eső.

A 2012-es Portugál-rali állása 16/22 szakaszt követően:

1. Mikko Hirvonen, Citroën Total WRT DS3 WRC 2ó 59p 33,6mp M
2. Mads Ostberg, Adapta WRT Fiesta RS WRC +1p 11,9mp M
3. Jevgenyij Novikov, M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC +1p 41,2mp M
4. Nasszer Al-Attijah Qatar WRT Citroën DS3 WRC +6p 10,1mp M
5. Petter Solberg, Ford WRT Fiesta RS WRC +6p 26,5mp M
6. Martin Prokop, Czech Ford National Team Fiesta RS WRC +6p 47,5mp
7. Dennis Kuipers, M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC +7p 29,8mp
8. Sebastien Ogier, VW Motorsport Skoda Fabia S2000 +8p 00,2mp
8. Peter van Merksteijn Jr, Citroen DS3 WRC +8p 38,7mp
10. Jari Ketomaa, Ford Fiesta RS WRC +11p 36,7mp

M- gyártó

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre.