Nem indult túl jól az újév az autósok számára, hiszen az év első napján a 2 százalékos áfa-emelés miatt drágultak az üzemanyagok. A forgalmi adó 25-ről 27 százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint.

 

Ám emellett a hagyományos áremelések is folytatódnak, a múlt héten a benzin drágult öt forinttal, ma a benzin és a gázolaj ára is hat-hat forinttal emelkedik. A benzin ezzel új történelmi csúcsra került, míg a gázolaj ára beállítja a régi rekordot. Az emeléssel a benzin átlagára 413 forintra, a gázolajé pedig 433 forintra nő.

Drasztikusan visszaeshet az autóhasználat 2

Tavaly január elején a benzin átlagára még 361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt, azaz a benzin 52, a gázolaj 82 forinttal drágább most, mint egy éve. Ám ami szinte hihetetlen, hogy két éve még 2-essel kezdődő összegek szerepeltek a benzinkutak oszlopain. 2009 végén 297 forint volt a 95-ös benzin és 281 forint a gázolaj átlagára a hazai töltőállomásokon. 116 forint emelkedés a benzin és 152 a gázolaj esetében.

 

Drasztikusan visszaeshet az autóhasználat 3

2010 elején drasztikusan visszaesett az üzemanyagok forgalma azt követően, hogy egy 2009 decembere és 2010 januárja között közel húsz forinttal nőtt az üzemanyagok ára. Öt hónapig tartott az értékesítés mélyrepülése, mialatt folyamatosan emelkedtek az árak. Miután az árak az év második felében viszonylagosan stagnáltak, az eladás mértéke nőtt, majd enyhén süllyedt.

 

Idén a folyamatos áremelkedés mellett egyre csökken az üzemanyag-forgalom, ami szemmel látható, a válság előtt még dugóktól szenvedő, ma egészen jól járható fővárosi utakon. Most, hogy rövid idő alatt a benzin 20, a gázolaj pedig 40 forinttal drágult, könnyen elképzelhető, hogy a 2010-es év elejei zuhanás jelentkezik ismét.