Kína dömping- és büntetővámot vet ki az Egyesült Államokból importált személygépkocsikra – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium szerdán.

A védővámok a nagyméretű, 2,5 liternél nagyobb lökettérfogatú amerikai modelleket érintik, például a General Motors által gyártott Cadillac SRX, a Chrysler Jeep modelljeit, valamint az Egyesült Államokban gyártott BMW X3 gépkocsikat. Az indoklás szerint az autókat dömpingáron értékesítik Kínában, ami “jelentős kárt okoz a kínai autóiparnak”. A szerdán bejelentett intézkedés csütörtökön lép hatályba.

A General Motors modelljeire Kína 8,9 százalékos dömpingellenes, valamint a kapott állami támogatás miatt 12,9 százalékos büntetővámot vet ki. A Chrysler modelljeire a dömpingellenes védővám 8,8 százalék, az állami támogatás miatt kiszabott büntetővám pedig 6,2 százalék. A BMW Amerikában gyártott modelljét 2,0 százalékos védővám terheli. Egyéb, meg nem nevezett amerikai gyártmányokra Kína 21,5 százalékos dömpingvámot vet ki.

A GM és a Chrysler autógyárat állami pénzekkel mentették meg a csődtől 2009-ben. Továbbá az amerikai energiaügyi minisztérium kedvezményes hitelekkel támogatta a GM-et és a Fordot. Mindegyik autógyár, beleértve a BMW-t is, részesült helyi kormányzati adókedvezményekben az amerikai gyártás támogatására.

Kína versenyben van a Egyesült Államokkal a világ legnagyobb autópiaca megítélésért. Belföldi autóipara azonban viszonylag gyenge, a piacot 70 százalékban amerikai, európai, japán és dél-koreai gyártók uralják.

Tavaly a személygépkocsi eladások 30 százalékkal emelkedtek Kínában, az idén azonban már csak 5 százalék körüli növekedésre lehet számítani.

Forrás: MTI