Ellophatatlan, feltörhetetlen autó nincs, de azért meg lehet nehezíteni a tolvajok dolgát. Az autógyártók, így a Ford is dolgozik a problémán.

A Ford együttműködik az angol rendőrséggel, hogy hatékonyabban védekezzen. “A rendőrséggel való együttműködés lehetővé teszi, hogy elemezzük az autókra szakosodott bűnözés trendjeit és az elkövetők technikáit, s az így szerzett tapasztalatainkat hasznosítjuk a fejlesztések során. Így olyan megoldásokat vethetünk be, amelyek megakadályozhatják, hogy a tolvajok és fosztogatók elrontsák a Ford-tulajdonosok ünnepét” – fejti ki Simon Hurr, a Ford Európa járműbiztonsági alkalmazás-specialistája, egykori rendőrnyomozó.

A bűnözők a karácsonyi időszakban rendre kihasználják, hogy a vásárlók jelentős része bepakolja a már megvásárolt ajándékokat a kocsijába, majd üres kézzel folytatja a beszerzést. A tolvajok általában, autómárkára való tekintet nélkül egy jelzavaró segítségével blokkolják az ajtózárat vezérlő távirányító jeleit, így a kocsi nyitva marad – a bűnözők pedig könnyedén kifoszthatják.

Az együttműködés nyomán a Ford duntoni központú járműbiztonsági részlege hatékonyabb járművédelmi megoldásokat fejleszthet ki. Például azok a típusok, amelyek fel vannak szerelve a kulcs nélküli nyitórendszerrel – például a Fiesta, a Focus stb. érzékelik, hogy a záró parancs sikeres volt-e. Ha nem, akkor a rendszer egy másik frekvencián újraküldi a jelet.

A “zúzd be, kapd ki”-módszer egyidős az autós bűnözéssel, de nem úgy tűnik, mintha visszaszorulóban lenne. Erre válaszul a Focus, C-MAX, S-MAX, Kuga, Mondeo és Galaxy modellekhez hangérzékelős riasztórendszer érzékeli, ha a tolvaj betöri az autó ablakát, és szirénázásba kezd, hogy eltántorítsa az elkövetőt, illetve felhívja a figyelmet a bűntettre.

A tavalyi évben összesen 1 189 000 autótulajdonos vált gépjárművel kapcsolatos bűncselekmény áldozatává Nagy-Britanniában. Az esetek 70 százaléka az autóban hagyott értékek fosztogatásával függött össze, s ezeknél átlagosan 202 fontos (72 000 forint) kárt okoztak a tolvajok.

“A tulajdonosok felelőssége, hogy törődjenek autóik biztonságával – különös tekintettel arra, hogy a kulcsokat mindig biztos helyen tartsák. A Karácsony az év legmozgalmasabb és legköltségesebb időszaka” hívja fel a figyelmet Mike Briggs, az angliai biztosítók által működtetett Thatcham autóipari kutatóintézetének járműbiztonsági menedzsere.