Ősszel a közlekedési balesetek legfőbb oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a körülményekre – figyelmeztet a rendőrség.


Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Lassabb, körültekintőbb vezetést javasol a rendőrség. Érdemes fokozott figyelemmel lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A rosszabb fényviszonyok, a csapadék miatt nő a reggeli időszakokban a munkába menet ideje, ezért érdemes korábban elindulni otthonról és nem nagyobb sebesség megválasztásával, veszélyes előzésekkel behozni a késést.

Ősszel korábban sötétedik, így a kerékpárosok szürkületben és sötétedés után is gyakran közlekednek járműveikkel. Ködös, borongós esős idő esetén romlanak a látási viszonyok, ezért a kerékpárok kivilágítása már korlátozott látási viszonyok közt is nagyon fontos!

Jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a kerékpárosok, gyalogosok a sötétben is jól láthatóvá válnak.

Forrás. Országos Balesetmegelőzési Bizottság.