Kilencszer piszkosabb az autók kormánykereke, mint a nyilvános WC – erre a megállapításra jutott a Queen Mary Egyetem. A londoni intézet kutatása szerint a nyilvános WC-k ülőkéjének egy-egy négyzethüvelyknyi területén (kb. 6,5 cm2) 80 baktérium tanyázik, ám ehhez képest a kormányon 700. Hasonlóan durva az autók csomagtartója, ahol a kutatók 1000 baktériumot találtak az 1,5 négyzethüvelyknyi felületen.


A leggyakrabban talált kórokozó az úgynevezett bacillus cereus, amely főként ételeket támadja, és ezen keresztül okoz ételmérgezést. A szakértők szerint pontosan az okozza az egyik fő gondot, hogy az autósok gyakran étkeznek járművükben, viszont ritkán takarítják.  

Miközben a kutatásban résztvevők a lakásukat viszonylag gyakran tisztítják, az autójukat csak a válaszadók harmada takarítja évente egynél többször. Tíz százalék viszont egyáltalán nem foglalkozik a tisztítással. Az autósok 42 százaléka viszont étkezik a kocsiban.

Persze az is az eredményeket igazolja, hogy az autók takarítása ritkán terjed ki a kormánykerékre, a műszerfal portalanítása és a porszívózás az elsődleges, ami ilyenkor megtörténik.

“Az autó tökéletes hely a baktériumok tenyészésére, főleg ha valaki ott is eszik és otthagyja a meg nem evett élelmiszert” – mondta Dr. Ron Cutler, az intézet orvosbiológiai igazgatója. “Az egészségügyi kockázatok elkerüléséhez érdemes rendszeresen tisztítani az autót kívül-belül.”

Ezen túlmenően a tanulmány más jellegű kérdésekre is választ keresett, így kiderült, hogy az autósok 66 százaléka nem ellenőrzi az olaj- és vízszintet a motorban, mielőtt hosszabb útra indulna. Ugyanilyen arányban fogalmuk sem volt, hogyan kell kereket cserélni, de a válaszadók fele azzal sem volt tisztában, hogy az abroncs futófelülete megfelel-e a szabályoknak. Egyharmaduk azt sem tudta, hogy kell felpumpálni a kereket, felük nem tudna ablaktörlő lapátot cserélni.