Terepjárót elvileg arra vesz az ember, hogy rossz úton, vagy út híján is célba jusson, vagy szeret magasan ülni, esetleg sokat vontat. De lehet másik érv is: jó lehet a terepjáró fegyveresek ellen is. A Land Rover elkészítette a Discovery 4 páncélozott kivitelét.


A jármű mozgatásáról 5,0 literes V8-as motor gondoskodik, de hiába a 375 lóerő és 510 Nm nyomaték, a Discovery így is egy közepes kompakt autó dinamikáját hozza. A beépített erősítések lemezek és többrétegű üvegek miatt a tömege egy tonnával nőtt. A 3,5 tonnára hízott autó, így álló helyzetből 10, 2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára és vélhetően az minden 3 centinél nagyobb sárban elsüllyedne.

Ám így is alkalmas öt ember és csomagjaik szállítására, tekintve, hogy 500 kiló a terhelhetősége. Ehhez nemcsak a légrugós felfüggesztést javította fel a gyártó, de nagyteljesítményű fékrendszert alkalmaz. Felnijei erősítettek, abroncsai defekttűrők, így még ha mind a négyet is találat éri a jármű mozgásképes marad.

Az autó a BR6 biztonsági besorolásnak felel meg, így a kézi lőfegyverek mellett, az autó alá dobott kézigránátok vagy a jármű közelében felrobbantott 15 kiló dinamit erejének is ellenáll.  

Természetesen az autó az egyéni igényeknek megfelelően készül, így lehetőség van teljesen zárt ablakok beszerelésére, de lehet a vezetőé valamelyest leereszthető, hogy szükség esetén az iratokat ki lehessen adni. Ugyanígy automata tűzoltó rendszer, sziréna és kék villogó is kerülhet a kocsiba, amelynek vezetéséhez speciális tréninget is kínál a Land Rover.