A Spanyol-rali vasárnapi programja:

SS13 El Priorat 1 – 42,04 km
SS14 La Serra d?Almos 1 – 4,11 km

Szerviz G Port Aventura

SS15 El Priorat 2 – 42,04 km
SS16 La Serra d’Almos 2 – 4,11 km

Mindössze négy szakasz szerepelt a rali-világbajnokság spanyol versenyének zárónapi programjában. De nem akármilyen menet volt ez, máshol komplett versenyt futnak ekkora távon. Az egyes és hármas szakasz a verseny leghosszabbjai, 42 kilométeresek voltak.

Sebastien Loeb könnyedén nyerte a Spanyol-ralit, az elsőtől az utolsó szakaszig ő állt az élen. Miután tegnap Sebastien Ogier összetörte autóját, és igazi rivális nélkül maradt, ma már visszafogottan autózott. A neve mellett 2., 4., 5. és 6. időeredmények szerepeltek.

A csatát meghagyta a második helyre hajtó Petter Solbergnek és Dani Sordónak. Utóbbi mindent beleadott, gőzerővel támadott, megnyerte az első három szakaszt, 5,1 másodpercre csökkentve a hátrányát norvég riválisával szemben. Ám Solberg az utolsó szakaszon visszavágott és Sordónál 0,7 másodperccel hamarabb teljesítve megnyerte a szakaszt, ezzel megőrizte a második helyet.  

Sordo pénteken még hatodik volt, innen jött fel kiváló versenyzést mutatva, de az utolsó szakaszon kétszer is túlvállalta magát, ahol a keresztbecsúszással időt veszített.

Loeb nyert, Turán kiesett a Spanyol-ralin 3 Ez volt Sebastien Loeb idei hetedik győzelme, összesítésben pedig már 61. első helyezést szerzett. A győzelmet nem is az utolsó két aszfaltos gyorsaságikból összeállított napon szerezte meg, sokkal inkább a pénteki murvás szakaszokon, ahol annak ellenére a leggyorsabb volt, hogy elsőként kellett rajtolnia. A kissé nedves talaj és a köd (a többiek sem tudtak gyorsabban menni) segített a francia világbajnoknak.  

“Ismét egy remek eredmény Spanyolországban, a mostani verseny már nem játszott szerepet a bajnokságban (az előző futamon már világbajnok lett – a szerk.), így mindenféle nyomás nélkül autózhattunk, én pedig a nyitó naptól nagyon keményen hajtottam. Miután már vezettünk, lazábban mehettünk a két aszfaltos napon” – mondta Loeb, aki immár hatodik alkalommal nyert Spanyolországban.

A citroënes dobogót követve a fordos Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen végeztek a negyedik és ötödik helyen. Latvala az első nap egészen jól ment, a második helyen állt, de az aszfaltos szakaszokon rendre lassabb volt a Citroëneknél. Hirvonennek ismét nem volt jó versenye, egyik nap sem volt elemében, egy szakaszon sem volt jobb időeredménye negyedikénél, ráadásul komoly perceket veszített, amikor meghibásodott a turbó a Focusban. 

Az eredménylistán a további helyeken is Fordok sorakoznak, így Matthew Wilson, Khalid Al Qassimi, Hennig Solberg (S2000), Ken Block végzett a 6-9. helyeken. A második nap korlátnak hajtó, így a másodikról a tizenhetedikre visszaeső Sebastien Ogier a verseny végére felzárkózott a tizedik helyre, vagyis egy pontocskát begyűjtött és továbbra is őrzi második helyét a bajnokságban.
Loeb nyert, Turán kiesett a Spanyol-ralin 5 Ogier pontszerzése azért is történhetett meg mert a Turán Frigyes-Zsiros Gábor duó nem fejezte be a versenyt. A magyar páros a hetedik helyről kezdett ma, de sajnos az első szakaszon a cél előtt két kilométerrel balesetet szenvedtek. Mint a csapattól megtudtuk, elrontottak egy jobbos kanyart és lerepültek az útról. A versenyautó felborult, majd kigyulladt, a tüzet azonban sikerült eloltani. Szerencsére a versenyzők kisebb sérüléssel megúszták, de kivizsgálásra kórházba szállították mindkettőjüket, a pályazár miatt helikopterrel. Azóta kiengedték a magyar párost. Spanyol lapok információ szerint Fricinek eltört a kulcscsontja, Gábornak pedig a bokája sérült meg.

Az erősen megrongálódott versenyautót a futam végéig a helyszínen hagyták, a Ford emberei csak ez után tudják kiszabadítani.

A Spanyol-rali végeredménye:

1.  Sebastien Loeb      Citroën   3 ó 32 p 59.7 mp
2.  Petter Solberg      Citroën      + 35.3 mp
3.  Dani Sordo          Citroën      + 41.1 mp
4.  Jari-Matti Latvala  Ford      + 1 p 19.5 mp
5.  Mikko Hirvonen      Ford      + 6 p 32.9 mp
6.  Matthew Wilson      Ford      + 8 p 17.6 mp
7.  Khalid Al Qassimi   Ford     + 13 p 05.7 mp
8.  Henning Solberg     Ford     + 13 p 11.2 mp
9.  Ken Block           Ford     + 16 p 01.2 mp
10.  Sebastien Ogier     Citroën  + 17 p 24.1 mp

A részletes eredményeket megtalálja erre a linkre kattintva.

A világbajnokság állása a Spanyol-rali után:
Pilóták

1. S. Loeb           251 pont
2. S. Ogier           167 pont
3. J-M. Latvala     156 pont
4. P. Solberg        151 pont
5. D. Sordo          140 pont
6. M. Hirvonen      114 pont
7. M. Wilson          68 pont
8. H.Solberg  37 pont
9. F. Villagra 36 pont
10. K. Räikkönen     21 pont

Konstruktőrök

1. Citroën                   431 pont
2. Ford                     299 pont
3. Citroën Junior Team 199 pont
4. Stobart                 158 pont
5. Munchis                 54 pont