Nem indul Kimi Räikkönen a rali-világbajnokság következő versenyén, a pénteken kezdődő Spanyol-ralin. A 2007-es Forma-1-világbajnok amatőrökre jellemző hibát vétett, már a ma délelőtti shakedownon összetörte a Citroën C4 WRC-t. A versenyautó olyan súlyosan megsérült, hogy a ma esti hivatalos rajtceremóniáig nem tudják kijavítani.

Räikkönen első alkalommal teljesítette a közös tesztre kijelölt három kilométeres szakaszt, egy aszfaltos részen száguldott, amikor egy balos kanyarban eltalálta a partfalat belülről, ami megdobta az autót és a szemközti domboldalnak csapódtak. A kocsi felborult és súlyosan összetört a tetejénél. A pilóta és navigátora, Kaj Lindström sérülés nélkül megúszta az esetet, sőt az autóval mentek vissza a szervizparkba.


A csapat azonnal megkezdte az autó átvizsgálását, és kiderült, hogy megsérült a tető alatt a bukócső is. Ez pedig olyan mértékű hiba, amit egy gyári csapat sem tud a helyszínen orvosolni, a Nemzetközi Automobil Szövetség pedig így nem engedélyezi az autó indulását.
Räikkönen már a verseny előtt összetörte autóját 2 A shakedown elsősorban arra szolgál, hogy a pilóták elvégezzék a végső ellenőrzéseket, hogy az autó műszakilag rendben van-e és esetleg még módosítsanak a beállításokon. A spanyol verseny igazi érdekessége, hogy vegyes talajú, pénteken főként murva, szombaton és vasárnap pedig aszfalton zajlik a verseny, de a pénteki szakaszokban is lesz aszfaltos rész.

Ennek megfelelően a shakedown is vegyes talajú, ahol a pénteki beállítással, azaz murva gumikkal és felfüggesztéssel hajtanak a résztvevők, ez viszont aszfalton egészen érdekes dolgokat tud okozni. “A murva beállítással az autó magasabban van és így sokkal többet mozog aszfalton, az irányítás kevésbé precíz” – mondta erről Mikko Hirvonen, a Ford versenyzője.

Räikkönen ezzel talán a legnagyobb esélyét veszítette el, hogy megmutassa tudását, miután a legtöbb pilóta szerint a spanyol verseny aszfaltos szakaszai egy zárt versenypályához mérhetőek.

“Nagyszerű lenne, ha közel tudnánk lenni az első hathoz, de a legfontosabb, hogy célba érjünk. Ha már az első nap úgy mész, mint egy őrült és kiesel, akkor semmit sem tanulsz. És én azért vagyok itt, hogy tanuljak” – mondta maga az érintett még tegnap.