A Jaguar luxusautókat és Land Rover/Range Rover terepjárókat gyártó társaság – az indiai Tata csoport tagja – pénteken közölte: megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel, és az egyezség értelmében lekerült a napirendről a gyárbezárás kérdése.

A társaság más utat választott; szélesíti modellkínálatát, millió fontos nagyságrendben hajt végre beruházásokat és több ezer új munkahelyet létesít a következő években. A közlemény szerint már meg is kezdték 1500 munkavállaló felvételét a liverpooli üzemben, ahol az új Range Rover Evoque modellt gyártják. A dolgozók fizetésemelést is kapnak, novembertől 5 százalékkal, 2011 novemberétől további 3 százalékkal emelkednek a bérek.

A Tata tavaly még azt közölte, hogy a JLR három nagy-britanniai gyárából kettőt összevon, mert a válságban megcsappant kereslet miatt a kapacitások alig 60 százalékos kihasználtsággal működnek.

Az indiai cég 2008 júniusában, alig néhány hónappal a világméretű gazdasági válság elmélyülése előtt vásárolta meg a Jaguart és a Land Rovert az amerikai Fordtól 2,3 milliárd dollárért. Az így létrejött JLR 14 ezer embert foglalkoztat Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI