A Rusbal nevű orosz cég, amely hőlégballonokat, légvárakat és egyéb felfújható játékokat készít, az orosz hadseregnek is beszállít – azonban lufibohócok helyett felfújható tankokat, vadászgépeket és egyéb harci járműveket készítenek. A hadi eszközök annyira élethűek, hogy már 300 méter távolságból lehetetlen megkülönböztetni a valódi gépektől.


Az orosz hadsereg már korábban is használt hamis hadi eszközöket, melyeket gumiból és műanyagból készítettek, ám ezek nehezek és drágák voltak – a lufiarzenál azonban számos előnnyel rendelkezik: leeresztve kis helyen elfér, könnyen szállítható, kis súlyú (egy T80-as tank modellje kb. 40 kg) és legfőképp olcsó. A Rusbal szerint a T80-as tank darabját a hadsereg számára mintegy 12 ezer dollárért (2,3 millió forint) készítik el – ez töredéke a valódi eszköz dollármilliós árának.

A felfújható eszközök előnye, hogy az ellenség téves képet kap a valós harci erőről, és az értéktelen lufigépeket bombázza a valódiak helyett. A felfújható eszközök nem csak a légi felvételen tűnnek valódinak; a radaron is a valódival azonos képet mutatnak, sőt, a hőkamerákat is kijátsszák: a motortetőre fűthető fémlapok szerelhetők, így a hőfotós képeken is valódinak tűnnek a felfújható rakétaszállítók, tankok és egyéb harci gépek.

Gyorstelepítésű ballisztikus rakétabázis

Forrás: Technet.hu