Turán Frigyes és Zsiros Gábor idei negyedik világbajnoki futamukra készülnek, rajthoz állnak a Spanyol-ralin is. Az október 22-én rajtoló versenyen egy Ford Focus RS WRC-vel versenyeznek. Turánék idén indultak először a rali-világbajnokságon, ahol a második versenyükön Bulgáriában pontot is szereztek.

“Kicsit több, mint egy álom, ami most velünk valóban megtörténik” – kezdte a versenyzőpáros pilótája. “A Bolgár-rali sikerei után vettük fel a kapcsolatot a Forddal, s akkor még informális stílusban ugyan, de elhangzott, hogy milyen csodálatos lenne, ha egyszer a Hirvonennel és Latvalával is versenyben lévő csapathoz tartozhatnánk mi is. Ezt a tréfálkozást pár héten belül egy angliai utazás követte, ahol komolyabban is beszélgettünk az M-Sporttal a lehetőségekről. A Francia-rali után biztossá vált, hogy el tudunk indulni a spanyol világbajnoki futamon is, ám ekkor derült ki, hogy nem szabad arra a hétvégére a Bozian Peugeot. Hát, gondoltunk egy merészet, s feldobtuk a labdát a Fordnak, ők pedig elő is álltak egy kihagyhatatlan ajánlattal” – részletezte Frici.

Magyar pilóta a Ford ralicsapatában 1

Így néz majd ki az autó


“Turán Frigyes olyan fejlődést mutatott az évad során, hogy érdemes rá odafigyelni” – nyilatkozta az M-Sport tulajdonosa, a Ford World Rally Team igazgatója, Malcolm Wilson. “A Bolgár-ralin mutatott teljesítményére felkaptuk a fejünket, a francia futamon pedig tökéletesen meggyőzött a képességeiről. A nehézségek ellenére olyan száguldást mutatott, hogy nem kérdés, az élvonalbeli versenyzők között a helye. Nagyon kíváncsian várom, hogyan teljesít majd a Ford Focus RS WRC-vel Spanyolországban. Már tanuljuk a pilótánk keresztnevét kiejteni” – mosolygott Wilson. “Isten hozott, Frici a Ford Családban!”

Turánék egy 2008-as specifikációjú Forddal állnak rajthoz. Az autó teljesítményét tekintve nagyjából megegyezik az eddig használt Peugeot 307 WRC-vel, ám 2008-as fejlesztésének köszönhetően a hajtáslánc és a más karosszéria miatt olyan előnyöket mutat, ami gyorsabb autózást tesz lehetővé.

Magyar pilóta a Ford ralicsapatában 3

Mikko Hirvonen a Ford első számú versenyzője

“A Forddal csak a shakedownon tudunk majd tesztelni. Minden talajon ki tudjuk majd próbálni, mert két km aszfaltot egy km murvás felület vált. A pálya a többi versenyzőnek már rutinból megy majd, nekünk azonban a murva szerintem nehéz lesz. Meglátjuk” – mondta a versenyző.

“A gyári szervizparkban egy helyen leszünk Solberggel, Ken Blockkal, Latvalával, Hirvonennel – el sem hiszem. Eddig ilyen autókat csak messziről láttunk, most pedig élesben versenyezhetünk velük. Valódi csoda! Természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy bizonyítsunk. Szeretném a nyolcadik körüli helyezést most is megszerezni. A legfontosabb, hogy a csapattal jól összeismerkedjünk, megfeleljünk az elvárásaiknak, végigmenjünk a versenyben és megmutassuk, mit tudunk. Csak pozitív csalódást szeretnénk okozni.”
Magyar pilóta a Ford ralicsapatában 4