Hamarosan nem csak a Lánchídon lesznek oroszlánok, hanem a Margit hídon is, ahol életnagyságú oroszlánfejek fogják díszíteni a pilléreken újjáépülő oszlopsort. A Margit híd rekonstrukciója során helyreállítják a híd második világháború során elpusztult, illetve a későbbiekben lebontott díszítő elemeit.

A korabeli obeliszkek, kandeláberek, lámpaoszlopok, díszes öntöttvas korlátok, kőből faragott címerek, Zsolnay csempék és a korona mellett hamarosan újra láthatjuk a Margit híd egykor a Lánchídéhoz hasonlóan híres oroszlánjait is.

Oroszlánok a Margit hídon 2

A Margit híd 1876-os avatásától 16 bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej vigyázott a pillérek díszes oszlopsorára. Azonban amikor a második világháborúban a németek a Dunába robbantották a hidat, a többi dísszel együtt az oroszlánok is elpusztultak.  

A Lánchídhoz kapcsolódó legenda szerint a hídfőket díszítő oroszlánoknak nincs nyelvük, s ezért annyit csúfolták a szobrászt, hogy az a Dunába ugrott. Valójában a mester még az 1870-es években is élt és azt üzente a gúnyolóinak, hogy “Úgy legyen nyelve a te feleségednek, mint az én oroszlánjaimnak, akkor jaj neked!” A lánchídi oroszlánoknak tehát van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszanak.

Talán épp e legenda miatt a korabeli szobrászok a Margit híd oroszlánjainak nem csupán a fogait, de a nyelvét is igen erőteljesen fogalmazták meg. Azonban az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége ma csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható. Az oroszlánok esetében a restaurátorok a Kiscelli Múzeumban fellelt, egykorú állatszobor alapján dolgoztak.

Először gipszből öntötték ki a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el szobrokat. A befejező munkálatok épp ezekben a napokban folynak.

Oroszlánok a Margit hídon 3

Az oroszlánfejek már az ókorban is az erőt, bátorságot s ezzel együtt a bőséget és a gazdagságot szimbolizálták. A Margit híd építésének idején elterjedt historizáló stílus alkotói is szívesen alkalmazták őket, ezért találkozhatunk oroszlánokkal a Lánchídon és a Margit hídon kívül többek között az Andrássy út több palotájának vagy épp a Parlamentnek a főbejáratánál is.

Nem véletlen, ha úgy gondolja, hogy már rég nem erről kellene írnunk, hiszen az eredeti tervek szerint az ideiglenes forgalomba helyezésre 2010. augusztus 23-án, a végleges átadásra pedig 2011. március 31-én került volna sor. Ezzel szemben a híd tényleges – jelen pillanatban annak tekintett -, végleges elkészülte 2011 júniusára várható, de a forgalomnak már jóval hamarabb, jövő év elején átadhatják a felújított dunai átkelőt.

Oroszlánok a Margit hídon 4

Forrás: Margit híd sajtóiroda