A mentőknél már hazánkban is használnak motort, hogy a nehezen megközelíthető helyekre gyorsabban jusson segítség. Tűzoltó motorról azonban még nem hallottunk. Hamarosan azonban BMW R 1200 RT motorok segítik az Egyesült Királyság elsősegélyflottáját Merseyside megyében.


A motorokat szeptembertől állítják szolgálatba és egyelőre kisebb szeméttüzek oltására használják majd őket. A tűzoltórendszert két 25 literes tank és egy 30 méter hosszú, duplacsapos tűzoltótömlő alkotja, ami a vízzel és a habbal történő oltást egyaránt lehetővé teszi. A tűzoltók először vizet locsolnak a tűzre, ami megakadályozza terjedést, majd el is oltja azt. Ezt követően a tűzoltóhabbal biztosítják, hogy a lángok ne csaphassanak fel ismét.

A dán Firexpress által gyártott rendszerben a tűzoltókészülékek sűrített levegővel működnek, így álló motorral is lehet oltani. A személyes védőfelszerelés legalább annyira fontos, mint a motoron lévő tűzoltórendszer, ezért a motorhoz külön ruházatot fejlesztett a Universal Carbon Fibres.


“A motorok felhasználásának ötletét az automata rendszerek által küldött nagyszámú téves riasztás adta. Ilyen esetben egy motorral jóval gyorsabban a helyszínre lehet érni, és meggyőződni a tűzoltóautók szükségességéről. A motorkerékpár és a felszerelés is kifejezetten erre a célra készült, így biztonsági szempontból is tökéletesen megfelelnek céljainknak” – mondta el John McCormack, az elsősegélyflotta csapatvezetője.

A motorok egyelőre hat hónapos próbamegbízatásukat töltik, ám a Merseyside Tűzoltó és Mentő Szolgálat szeretné hosszú távon is üzembe helyezni az új járműveket.