223 millió lehet a bírság

223 millió lehet a bírság


Gyorshajtási bírságból világcsúcsra számíthat egy svéd férfi: bő 200 millió forintnyi összegre ítélhetik. A 37 éves illető óránkénti 290 kilométeres sebességgel száguldott Svájcban sportkocsijával, egy bő ötvenmillió forintot érő Mercedesszel, amikor lefotózta a rendőrségi kamera. A megengedett maximális tempót 170 km/órával múlta felül.

Az autó egy vadiúj Mercedes SLS AMG volt, amelyet már nekünk is volt szerencsénk kipróbálni.

Emberünk még ennél is gyorsabb lehetett volna, hiszen az SLS végsebessége 317 km/óra. A jármű orrába az AMG 6,2 literes, V8-as motorja kerül, amelynek teljesítménye eléri az 571 lóerőt, nyomatéka 650 Nm. A sportkocsinak mindössze 3,8 másodperc elég, hogy százra gyorsítson. A 0-200-as sprintet kevesebb mint 12 másodperc alatt futja.

Mivel a svájci törvénykezés a bírság megállapításánál a sebességtúllépés mértékén túl előírja a vétkes vagyoni helyzetének figyelembevételét is, márpedig a szóban forgó gyorshajtó tehetős, az ügyészség közlése szerint akár 1 millió 80 ezer svájci frankra (223 millió forint) is rúghat a büntetése.

Az autót a rendőrség lefoglalta. Gazdája – elméletileg – le is ülhetné a bírságot, ez esetben háromszáz nap állna rendelkezésére. Egy börtönben töltött napja csaknem 700 ezer forintnak megfelelő összeget kellene így lerónia.

A gyorshajtási bírság jelenlegi világcsúcstartója amúgy svájci: januárban szabtak ki rá közel 60 millió forintnyi büntetést.

Forrás: MTI