Ma lépett érvénybe a megújított budapesti szmogrendelet, amelynek értelmében a szmoghelyzet riasztási fokozatában már nem a páros és páratlan rendszám alapján korlátozzák az autók közlekedését, hanem a környezetvédelmi plakettek színe szerint.

Az elfogadott rendelet szerint a fekete és piros matricájú járművek használatának szüneteltetését kérheti a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatától kezdve, a riasztási fokozatban pedig megtilthatja azok közlekedését.

Az indoklás szerint erre a változtatásra azért van lehetőség, mert megváltozott a kétszintű, sárga és zöld jelzések rendszere, amely helyett már négy színnel jelölik a járművek környezetvédelmi tulajdonságát, így lehetővé vált a forgalomkorlátozás alapelvének módosítása, egy szakszerűbb megoldás bevezetése.

Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg sárga matricával ellátott autókat átmenetileg a riasztási fokozatban is lehet használni, amíg a következő műszaki vizsgán az új rendszerbe illeszkedő jelzést nem kapnak.

Új szabályként a főpolgármester azt is kérheti, hogy az autósok gépjárművük haladási sebességét 20 km/órával csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 km/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.