Különleges gyalogos-átkelőhelyeket alakítottak ki a gyalogosok, különösen a diákok biztonsága érdekében két általános iskola közelében Szolnokon – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Szerdán két alapfokú oktatási intézmény, a Belvárosi Általános Iskola és a Kassai Általános Iskola közelében alakították át háromdimenziós hatásúvá a hagyományos zebrát. A piros keretbe foglalt fehér csíkok ugyanis messziről olyan hatást keltenek, mintha kiemelkednének az aszfaltból, így lassításra késztetik az autósokat.

A kivitelezést a debreceni székhelyű Bihar Út Forgalomtechnikai Kft. szakemberei néhány óra alatt elvégezték a két területen. Minderre Szabó Zita százados közlése szerint azért volt szükség, mert a megye egészéhez hasonlóan Szolnokon is évről évre sok gyalogost gázolnak el, többségüket éppen a kijelölt átkelőhelyeken.

A baleseti statisztikákból az is kiderül: 2009-ben például a duplájára – 11-ről 22-re – emelkedett a zebrán bekövetkezett balesetek száma az előző esztendőhöz képest Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Ezt a jelenséget szeretné visszaszorítani a városi baleset-megelőzési bizottság a rendhagyó átkelők kialakításával – hangsúlyozta a sajtószóvivő, aki jelezte: a kampány folytatásaként szeptemberben a kivitelező cég munkatársai gyerekekkel közösen festik majd fel a Nézz balra! és a Nézz jobbra! feliratokat az átkelők két oldalán lévő járdákra.

Forrás: MTI