A betakarítási munkák megindulásával országszerte több útszakaszon is lassan haladó túlméretes járművekkel találkozhatnak az autósok, ezért a Magyar Agrárkamara (MA) arra kéri a közlekedőket, hogy legyenek figyelemmel az aratókra, és amennyiben lehetséges, tanúsítsanak előzékenységet a betakarító konvojok iránt.

A mezőgazdasági járművek közúti közlekedése az országos aratási koordinációs bizottság szerdai budapesti testületi ülésen is szerepelt – tájékoztatta Czerván György a tanácskozást követően az MTI-t. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára elmondta: egyeztetés folyik a VM, a közlekedésért, valamint a belügyi feladatok ellátásáért felelős tárca között annak érdekében, hogy a gazdálkodók járműveikkel az aratás idején könnyebben használhassák a közutakat.

Czerván György jelezte: a politikai egyeztetés már megtörtént, most a szakmai részleteket dolgozzák ki, és az őszre elkészül a szükséges jogszabályi háttér. De addig is kérték a rendőrséget – közölte -, hogy ilyen esetekben legyen méltányos az aratási munkákban résztvevőkkel.

Hatalmas búzatáblákat látva érdemes visszavenni a tempóból, a kombájnok, traktorok sokkal lassabban haladnak a többi járműhöz képest.
 
Az agrárkamara felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy a tűzmegelőzés érdekében égő cigarettát, gyufát ne dobjanak ki az autók, vonatok ablakain, mivel az esetleg így keletkező táblatüzek óriási károkat okozhatnak a mezőgazdaságból élőknek.

Forrás: MTI