Sebességkorlátozással csökkentenék a légszennyezést 2


Módosította a szmogriadóról szóló rendeletét csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés: a jövőben a szmogriadó riasztási fokozatának idején tilos lesz a fekete és piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek közlekedése.

A fővárosban a szmoghelyzet riasztási fokozatában eddig az a módszer volt érvényes, hogy az adott napon korlátozzák a páros, illetve a páratlan rendszámú járművek közlekedését. Azzal azonban, hogy megváltozott a kétszintű, sárga és zöld matricák, plakettek rendszere, és a helyett négy színnel – fekete, piros, kék, zöld – jelölik a járművek környezetvédelmi tulajdonságát, lehetővé vált a forgalomkorlátozás alapelvének módosítása.

Az új rendelet a hatályba lépését követően a feketével és pirossal jelölt gépjárművek használatának szüneteltetését kérheti a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatától kezdve, a riasztási fokozatban pedig megtilthatja azok közlekedését.

Sebességkorlátozással csökkentenék a légszennyezést 3


A rendelet a Fővárosi Közlönyben való közzétételétől számított 15. napon lép hatályba, azaz várhatóan a hónap végén. Ha addig kell elrendelni szmogriadót, akkor a jelenleg hatályban lévő szabályozás alapján tilthatják meg a páros-páratlan rendszámú autók közlekedését.

Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg sárga matricás autókat – mivel azok közlekedésének tilalmára nem tér ki a rendelet – lehet használni a riasztási fokozatban is, egészen addig, amíg a környezetvédelmi felülvizsgálat során nem kapnak az új rendszerbe illeszkedő matricát.

A riasztási fokozatban bevezették azt az új szabályt is: a főpolgármester kérheti a gépjárművek vezetőit, hogy járművük haladási sebességét 20 kilométer/órával csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 kilométer/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség. Erre elsősorban a téli időszakban lehet majd szükség.