Azonos szankciókkal sújtsák a belföldi és a külföldi gépjárművek vezetőit, üzemben tartóit, ha nem fizetnek úthasználati díjat – javasolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté az alapján indított vizsgálatot, hogy a sajtóhírek szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrei a díjfizetés elmulasztása esetén – a pótdíj megfizetéséig – megtiltják a jármű tovább közlekedését, és ezzel az intézkedéssel többnyire a határ közelében, külföldi teherautók esetében kívánnak élni.


Az ombudsman közölte: a járművisszatartás intézménye jelenleg nem megfelelően szabályozott, alkalmazásának nincs egyértelmű jogalapja, ezért erre vonatkozó jogszabály-módosítást javasol.

Vizsgálata során ugyanakkor az országgyűlési biztos szembesült azzal, a fizetést elmulasztó külföldiek esetében megoldatlan a díjbehajtás, azaz a külföldiek gyakorlatilag díjfizetés nélkül használhatják a magyar gyorsforgalmi úthálózatot, és ez a magyar úthasználók indokolatlan hátrányos megkülönböztetését jelenti. Miközben a külföldiek számára nincs következmény, a mulasztó belföldi autósokat-motorosokat nagy összegű pótdíjjal sújtják – tette hozzá.

Az ombudsman szerint nem tehető különbség a díjköteles gyorsforgalmi utak használói között, a díjfizetési kötelezettség mindenkire egyaránt – és alapvető alkotmányossági követelményként -, diszkriminációtól mentesen vonatkozik.


Hátrányos megkülönböztetést idéz elő az is, hogy az ellenőrzési rendszer, illetve a jogi szabályozás másik hiányossága következtében a rendszer nem képes megkülönböztetni a különböző járműkategóriákat, csak azt képes ellenőrizni, hogy az adott rendszámhoz kapcsolódik-e díjfizetés.

Szabó Máté kezdeményezte a közlekedési miniszternél, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy azonos szankciók sújtsák a belföldi és a külföldi gépjárművek vezetőit, üzemben tartóit a díjfizetés elmulasztása esetén.

Forrás: MTI