Újabb érdekes ötletet valósítottak meg a berlini Szabad Egyetem kutatói. Tavaly arról írtunk, hogy építettek egy mobiltelefonnal vezethető autót, most átalakították, szemmel vezethető.  A kocsi arra megy, amerre a szemmozgást figyelő szenzorokkal felszerelt sisakban ülő vezető néz.

A rendszer a szemmozgás alapján kapott parancsokat továbbítja a kormány felé, amelyet motor forgat. A szemmozgáskövető technológiával felszerelt Dodge Caravant a bezárt tempelhofi repülőtéren tesztelték. Jelenleg 50 km/óráig vezethető biztonságosan az autó, a következő lépcsőben fokozzák a sebességet. A cél, hogy városi környezetben a többi autó és gyalogos között is helyt álljon.


Addig azonban még számos problémára választ kell találni. Például a biztonságos vezetéshez most az is szükséges, hogy a vezető az útra koncentráljon, hiszen egy csinos járókelő megbámulását a jármű kanyarodási parancsként tudja be, de az utastérben sem nagyon lehet kutakodni. Tolatni úgy lehet, ha a jármű áll a vezetőnek a belső tükörbe kell néznie, az autó ekkor is arra kanyarodik, amerre a szem mozdul. Képzeljük csak el, mi lenne, ha dugóban állva hátra pillantanánk.

A kutatók a szemirányítást, nem csak önállóan használnák. A járművet ugyanis szenzorokkal, kamerákkal GPS-szel látták el egy másik kutatás miatt, ahol az autóknak önállóan kell közlekedniük a kijelölt pályán, útszakaszon. Ezt a rendszer kombinálnák a szemmozgáskövető technológiával.

A jármű háromféle módon közlekedhetne, haladhatna szemvezérléssel vagy teljesen önállóan a navigációs rendszer adatai alapján, illetve a kombinációs módban a vezető csak az egyes kereszteződésekben jelölné ki a szemével a választott irányt.