Jörg Maltzan autóját mostanában naponta sokszor lefotózzák. Persze ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy az egy 500 lóerős, 300 km/óra feletti sebességre képes Porsche Panamera Turbo. Csakhogy nem a rendőrségi kamerák felvételei gazdagodnak, hanem a járókelőké, Maltzan autója ugyanis taxi.

A nemrég elkészült különlegesség ugyanolyan vajszínű, akár a többi német taxi. Persze ezt nem a lipcsei üzemben fényezték, hanem 25 négyzetméter öntapadós matrica segítségével színezték át. A tökéletes átalakulás részeként taxilámpa és antenna került a tetejére, taxióra golyós üléshuzat és kormányvédő borítás az utastérbe. 

4,0 másodperc alatt gyorsul százra

4,0 másodperc alatt gyorsul százra


Így nagyjából 160 ezer euróból (42 millió forint) megszületett a Taxamera, amely állítólag a világ legdrágább és leggyorsabb taxija. Elvileg a sebességkorlátozás hiányában Németországban akár a repülő alternatívája is lehetne a Porsche taxi, de mégsem. A taxilámpa ugyanis 120 km/óráig van hitelesítve, így az autópályás száguldás kizárva. 

Bár városban 20 litert fogyaszt, a hatalmas érdeklődés és hagyományosnál magasabb viteldíj együttesen még akár kifizetődővé is teheti a Porsche taxit. Feltéve, hogy a vezető nem engedi szabadjára a jobb lábát, mert akkor bizony a rendőrség dörzsölheti a tenyerét, várva a száguldásért kiszabott summát. 

Mi egy kicsit vitatkoznánk a legdrágább jelzővel, hiszen Oroszországban a Porsche Cayenne mellett Maybachból is építettek taxit. Ha azokra is kíváncsi, kattintson erre a linkre!