A Berliner Zeitung című lap beszámolója szerint egy 82 éves nyugdíjas az elmúlt hét végén okozott végzetes balesetet, amelyben egy szemben haladó jármű 54 éves vezetője és ő maga is életét vesztette. A szerencsétlenséget egyértelműen a nyugdíjas okozta, aki – mint arról a híradások beszámoltak – a menetiránnyal ellentétben hajtott rá az autópályára.

A hírek szerint a 82 éves járművezető időskori szellemi hanyatlásban szenvedett, mindennek ellenére autóvezetési engedélyét nem vonták vissza, és az minden szempontból érvényes volt. A férfi a szembejövő sávra hajtott az autópályára, ütközve egy szabályosan közlekedő járművel. A baleset során mindkét autó vezetője azonnal életét vesztette.

A történtek nyomán Németországban nyomban fellángoltak a viták az autóvezetési engedély jelenlegi rendszeréről. Az érvényben lévő jogszabály értelmében az országban nincs életkorhoz kötött korlátozás, azaz az idős járművezetőt is élethossziglan tartó engedély illeti meg. Ezzel szemben a legtöbb európai uniós tagállamban olyan rendszer van érvényben, amely szerint a 75 év felettieknek járművezetői képességüket újból bizonyítani kell. A felülvizsgálatot megfelelő rendszerességgel kell végrehajtani.

A végzetes baleset kapcsán több német orvosi szervezet az országban érvényben lévő rendszer felülvizsgálatára szólított fel. Ennek keretében annak előírását indítványozták: 75 év felett legkevesebb 2 éves rendszerességgel legyen kötelező a járművezetői képességek bizonyítása. Mindezt alátámasztotta düsseldorfi közegészségügyi intézet jelentése arról, hogy a gépkocsivezetőknél már 70 év felett gyors ütemben csökken a reakcióidő.

Forrás: MTI