Várhatóan egy hónapon belül a kozigbirsag.police.hu oldalon keresztül is befizethető lesz a gyorshajtás miatt kiszabott bírság összege – közölte Takács Tibor, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az interneten – a rendőrségi határozat száma és a gépkocsi rendszáma alapján – bárki megnézheti a gyorshajtásáról készült felvételt. A sebességtúllépésről öt napon belül értesítik az autó üzembentartóját, 22 napon belül határozatot hoznak.


Az adatokat március óta elsőfokú hatóságként a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozza fel. Azóta 62 ezer bírságról hoztak határozatot, illetve 9.600 eljárást szüntettek meg. Utóbbiakról azt mondták: elsősorban olvashatatlan rendszám, hibás mérés miatt szüntettek meg eljárásokat, de több külföldivel szemben illetve pótkocsik esetében is ugyanígy jártak el.

A külföldi szabályszegőkkel kapcsolatban Takács Tibor úgy fogalmazott: “nincs igazán hatékony eszköz” velük szemben, de ha megállítják őket és a címükre kipostázzák a bírságról szóló határozatot, “nagy a befizetési hajlandóságuk”.

2008 előtt a szabályszegő autósok a számukra a rendszám alapján kipostázott határozat nyomán arra hivatkozva, hogy nem kötelesek megnevezni, mely családtagjuk vezette az autót, kibújhattak a felelősségre vonás alól. Az objektív felelősség bevezetése óta azonban az üzembentartóra szabják ki a bírságot.


Az objektív felelősségre vonatkozó szabálysértések köre nem csak a gyorshajtókra terjed ki. Többek között a vasúti átkelőben elkövetett szabálysértésekre, illetve a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megszegése is ide tartozik. Gyorshajtás esetén 50-es korlátozásnál 68 kilométeres óránkénti sebességtől, 90-es korlátozásnál 108 kilométeres óránkénti sebességnél kezdődik az objektív felelősségi kör. A bírság összege 30 ezertől 300 ezerig terjedhet.

A büntetési tételekről itt tudhat meg többet.

Forrás: MTI