A Renault SA, a Nissan Motor Co. és a Daimler AG autógyártó részvénycserével megpecsételt széles körű együttműködésre lép – jelentették be immár hivatalosan a múlt héten nyilvánosságra került megegyezést.

Az összefogás eredményeként közös kis és kompakt modellek, valamint üzemanyag-takarékos motorok jelennek meg, miközben profitálnak a méretgazdaságossági előnyökből és a költségek megosztásából.

A Twizzyből lesz a Renault smartja

A Twizzyből lesz a Renault smartja


A Daimler 3,1 százalékos részesedésre tesz szert a Renault és a Nissan cégekben, amelyek viszont egyenként 1,55 százalékos Daimler-paketthez jutnak.

A kisautók gyártásában gyenge Daimler a Renault kompakt autók gyártásában szerzett tapasztalataiból profitálhat, a Renault és a Nissan pedig a Daimler motorgyártás terén szerzett tapasztalatait hasznosíthatja az együttműködés keretében.

A három autógyár az elektromos autók, valamint személygépkocsik mellett könnyű haszongépjárművek gyártásában szerzett tapasztalatait is megosztja egymással, emellett közösen fejleszt és alkalmaz majd dízel és benzin üzemű motorokat.

A következő Twingo is része a tervnek

A következő Twingo is része a tervnek


A megállapodás a következő generációs Smart és Twingo modellek fejlesztésében ölt majd konkrét formát, beleértve azok elektromos változatait, valamint a Smart és Twingo modellcsalád bővítését is, illetve az új modellek Mercedes-karakterisztikákkal ellátott, prémiumkategóriájú változatait.

Az új modellek piaci bemutatása 2013-ban várható. A Smart fortwo (kétüléses) modelleket a franciaországi Hambachban, a négyüléses kompaktokat pedig a szlovéniai Novo Mestóban lévő Renault-üzemben gyártják majd. A Mercedes-Benz Vito kishaszongépjárművek alapján kifejlesztett új városi furgon modellt a franciaországi Maubeuge-ben lévő Renault-üzem készíti majd.

A vezess ajánlja:

Kiss Ádám is meghajtotta a Suzukit
Mit ígérnek az autósoknak a pártok?

 A Daimler benzin- és dízelmotorjai átkerülhetnek a Nissan luxusszériájába, az Infinitibe, illetve a Renault-Nissan három- és négyhengeres dízelmotorjait és hajtásláncát a Mercedes-Benz Vito haszongépjármű-család új modelljeiben hasznosítják.

További részleteket olvashat az új közös modellekről erre a linkre kattintva.

Forrás: MTI