A kormány döntésének megfelelően a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) visszatéríti a jogosult kérelmére a 2010. január 1. és február 18. között elvégzett előzetes eredetiségvizsgálat befizetett díját

A díj visszafizetését a jármű korábbi eljárást kezdeményező üzemben tartója kérheti, ha a jármű eredetiségvizsgálatának eredményét a közlekedési igazgatási eljárásban – például átíráshoz – nem használta fel – jelezte a hatóság.

A visszaigénylési kérelmet 2010. április 1. és június 30. között személyesen vagy postán lehet benyújtani a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez A határidőn túl benyújtott kérelmekre nem fizetik vissza a díjat.

Miután az eredetiségvizsgálat eredményét 60 napig lehet a közlekedési igazgatási eljárásban felhasználni, a visszafizetésről legkorábban a vizsgálat napját követő 61. napon történhet döntés – jelzi a hatóság. Az NKH a díj visszatérítési határozatát követően 15 napon belül fizeti vissza a díjat.


A visszatérítés összege megegyezik az eredetiségvizsgálat megfizetett díjával. Ha kijelölt vizsgálóállomáson történt a vizsgálat, a közlekedési hatóság által kiadott bizonylaton csak az eljárási díj 60 százaléka szerepel. Ettől függetlenül a közlekedési hatóság a vizsgálat teljes díját visszafizeti – tájékoztatott a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

 A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium még idén január 1-jén vezette be azt a rendeletet, amely szerint a 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon újként vásárolt, törzskönyvvel rendelkező gépjárműveket – a műszaki vizsga keretében – kötelező eredetiségvizsgálat alá kellett vetni.

A rendelet február 19-én megszűnt, az új szabályok értelmében pedig a korábbi rendelet által érintett, az eredetiségvizsgálatot február 18-ig elvégeztető autósoknak kompenzációt kell kapniuk. A vizsgálatok összege, járműkategóriától függően 15-20 ezer forint körül volt.