Jogszabálysértő az új eredetvizsgálat? 2   Hamis nyilatkozat megtételére kényszeríti az autósokat az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. által fejlesztett és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH). által biztosított, a járművek előzetes eredetiségvizsgálatát támogató KERT rendszer – írja közleményében az Eredetiség Ellenőrzés Gépjármű-bűnözés Ellen Egyesület.

Mint a szervezet szövegéből kiderül, a használt járművek első forgalomba helyezésekor végzendő vizsgálatkor a jármű tulajdonosának nyilatkoznia kell a származás ellenőrzés meglétéről, de a 4,95 milliárd forintért vásárolt rendszer csak az igen nyilatkozat befogadására alkalmas, holott EGT államból* származó járművön nem is kell származás ellenőrzést végezni. Így a járműtulajdonos vagy hazudik, vagy nem tud eredetiségvizsgálatot végeztetni.

Az egyesület ezért azt kéri a KEK KH illetékes vezetőitől, amennyiben komolyan gondolják a 2010. április elsejei teljes és kizárólagos átállást az új rendszerre, a fenti időpontig a jogsértő állapotot szüntessék meg és a jogszabályoknak megfelelő környezetet biztosítsanak.
 

* EGT állam: az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam, továbbá olyan állam, amelynek állampolgára az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállást élvez.

Forrás: MTI