A Fiat azt tervezi, hogy hibrid járműveket értékesít Európában – árulta el Sergio Marchionne, a Fiat vezetője minap a cég éves közgyűlésén. Marchionne ugyanakkor egyelőre elzárkózott a részletek közlésétől. A jövő modelljeiről április 21-én tudhatunk meg többet, amikor bemutatják a 2010-2014-re vonatkozó üzleti terveket.

Ugyanakkor Marchionne bőbeszédűbb volt egy politikus felé. Mercedes Bresso, Piemont régió kormányzója ugyanis elárulta, hogy a Fiat-vezér neki korábban elmondta, elsőként az öt- és hétüléses egyeterűekből készül hibrid. A jelenlegi Multiplát és Ideát váltó modellekből készülnek a Fiat első hibridjei. 

Brasso azt is tudja, hogy az autókat Torinóban szerelik majd össze, ugyanott, ahol 2011-től a hagyományos motorral szerelt változatok is készülnek. Benzines és dízel-hibrid hajtáslánc is a tervek között szerepel. 
 

A Multipla utódjából is lesz

A Multipla utódjából is lesz

A Multipla utódjából is lesz


Eddig a Fiat elsősorban a hagyományos motorok takarékosságán dolgozott, nem is akárhogy. A Jato Dynamics autóipari adatszolgáltató elemzése szerint az olasz gyár autóinak a legalacsonyabb az átlagos flottafogyasztása. 

A hibridek között a Toyota piacvezető, de jelenleg már az európai autógyártók is a hibrid járművek felé fordultak, hogy teljesítsék az egyre szigorodó emissziós előírásokat. A Volkswagen például március elején mutatta be első sorozatgyártású hibridjét a Touareg alapjain. A PSA jövőre mutatja be a Peugeot 3008 dízel-elektromos hajtású variánsát. 

Marchionne ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, Európában nem forgalmazzák az USA-ban 2012-ben piacra kerülő elektromos Fiat 500-ast.