Ahogy arra számítani lehetett, Kína előbb-utóbb az autógyártásban is a vezető szerepre tör majd. Itt egy újabb jelzés, a Build Your Dreams (BYD) ma megkezdi napelemekkel ellátott elektromos hibrid modellje legújabb, továbbfejlesztett szériájának értékesítését a nagyközönség számára is. Az F3DM modell előző szériáját már forgalmazták állami és vállalati vevőkör számára.

Az orrban van a benzines és villanymotor is

Az orrban van a benzines és villanymotor is

Az orrban van a benzines és villanymotor is


Az F3DM első verziója 16 400 eurós (4,3 millió forint) árával lényegesen többe került a BYD többi modelljénél, ezért az autó piaci sikere elemzők szerint az állami támogatás mértékén múlik. Az autó értékesítését ma kezdik meg a nagyobb kínai városokban.

A 4,5 méteres – nagyjából VW Jetta méretű – jármű benzinnel, árammal is üzemel. A benzinmotorja 998 köbcentis, háromhengeres, teljesítménye 68 lóerő. Ugyanakkora, vagyis 50 kilowattos csúcsteljesítményre képes a villanymotorja is. Ami igazán különlegessé teszi, hogy konnektorról is tölthető, sőt ez az első nagysorozatban gyártott hálózatról is tölthető hibrid. Emellett a napenergiát is felhasználja.

Konnektorról is tölthető

Konnektorról is tölthető

Konnektorról is tölthető


A gyártó szerint tisztán elektromos autóként 100 kilométert képes megtenni, ha egyenletes 50 km/órás tempóval használják. Nem csak a kínai piacon szeretné árulni az F3DM-et a BYD, de tervben van a külföldi bemutatkozás is. Elsőként az USA-ban vezetik be várhatóan az év végén.

A BYD már hosszabb ideje folytat együttműködést akkumulátor-gyártásban a Volkswagennel és nemrégiben kötött együttműködési megállapodást a Daimlerrel elektromos autók gyártására a kínai piacra. A kínai autógyár anyacége ugyanis a világ első számú mobiltelefon-akkumulátor gyártója.

Forrás: MTI